Patientjournaler från psykoterapicenter sprids på darknet sedan de blivit hackade. En stor mängd patienter har fått utpressningsmejl skickade till sig, där de krävs på pengar.
Det gäller det finländska psykoterapiföretaget Vastaamo som nu blir en regeringsfråga i Finland eftersom en stor mängd patienter blivit utsatta för utpressning, även en riksdagsledamot.
Socialdemokraten Eeva-Johanna Eloranta beskriver på Twitter känslan som overklig, sedan hon i torsdags fått reda på att hennes patientjournal lagts ut på darknet, den krypterade och dolda delen av internet.
Regeringen håller krismöte
”I dag fick jag ett utpressningsmeddelande! Borde jag betala 500 euro i bitcoinlösensumma? När informationen redan har spridits där, vad är då poängen med utpressningsmeddelandet”, skriver hon.
Polisen i Finland uppger att man tagit emot fler än 200 anmälningar från personer som misstänker att deras patientuppgifter är på vift.
Inrikesminister Maria Ohisalo (Miljöpartiet de gröna) skriver på Twitter att offren behöver ”akut hjälp och stöd”, och att hon redan diskuterat med de andra ansvariga ministrarna inom Social- och hälsovårdsministeriet om hur man bäst kan ge brådskande stöd. Regeringen kommer att samlas för krismöte.
”Då samhället digitaliseras blir cyberbrottslighet ett allt större hot. Vi behöver vara bättre förberedda och myndigheter och enskilda individer måste få bättre chanser att skydda sina uppgifter”, skriver hon enligt Yle.
Journalerna kan redan vara publicerade
Svenska Yle uppger att den elektroniska anmälningstjänsten överbelastades under lördagskvällen, när en stor mängd patienter anmälde att de mottagit utpressningsmejl.
Patientjournalerna kommer från psykoterapicentret Vastaamo, med mottagningar i 20 städer i Finland, som utsatts för en hackerattack.
Utpressningen på mångmiljonbelopp riktades först mot bolagets vd och när denne inte betalade lösensumma började mejl dyka upp hos enskilda patienter, där någon som påstod sig vara hackaren krävde pengar för att inte sprida uppgifterna.
Men finska Centralkriminalpolisens it-brottsavdelning menar att man inte kan vara säker på att det är samma hackare som tog sig in i Vastaamos system som nu mejlar patienterna.
– Vi kan inte bortse från att andra aktörer kan utnyttja de redan publicerade uppgifterna genom att ta rollen som utpressare, säger polisen till Yle Uutiset.
Polisen uppmanar de som får mejlen att inte betala, utan polisanmäla.