Las-förhandlingarna har ”kraschat” därför att LO vägrar gå med på det nya huvudavtal som de största aktörerna på arbetsmarknaden redan sagt ja till, både tjänstemannafacket PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Att LO och V skulle sätta S på pottan är otänkbart.

Att både LO och V bråkar beror på att de vill visa att de hade velat gå längre, inför att de lägger sig för det förhandlingsresultat som nu finns mellan parterna.

Det är paradoxalt att LO agerar och sätter Socialdemokratiska regeringen i en knipa, säger jag i denna söndagsmorgons upplaga av Godmorgon Världens panel i P1.

Snart finns avtal som neutraliserar misstroendehotet

Socialdemokraterna behöver lite mer av armbrytning med LO, för syns skull. Sedan kommer det att bli det avtal som PTK och Svensk Näringsliv förhandlat fram och sagt ja till.

Chefredaktör Olov Abrahamsson, på Norrländska Socialdemokraten NSD, sa i P1-panelen att det kan bli så att inte alla LO-förbund skriver på. Men så var det också när Saltsjöbadsavtalet ingicks 1938 och blev normbildande för den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Både LO och Vänsterpartiet vill profilera sig innan man låter avtalet vara i hamn. Alternativen – för V att fälla S-regeringen och för LO att låta utredningen man tycker så illa om ska bli lag – är mycket sämre för dessa aktörer.

Om det inte vore för deras mediestrategier hade allt redan varit löst. Att hålla andra på halster inför avgörande beslut är ett enkelt och billigt sätt att få stor medial uppmärksamhet.