Jämt mellan regeringssidan och oppositionen i Sifomätning för oktober. Trenden sedan i somras fortsätter: S backar medan SD går framåt.

I oktober ligger siffrorna ganska stilla. Men mätning för mätning minskar Socialdemokraterna, som ligger under valresultatet. Förlusterna går både vänsterut till V och högerut till SD och M. Socialdemokraterna har klart svårare att nå män (22,6%) än kvinnor (30,4%).

Las-förhandlingarna har sannolikt varit negativa för S under mätperioden samtidigt som det gynnat V, skriver Sifo på sin hemsida.

SD ökar i Stockholms län

Sverigedemokraterna ligger relativt stabilt under hösten. Partiet har skaffat sig en stark position i Stockholms län utanför Stockholms stad. Man har nu sin största nyrekrytering av väljare i storstäderna. Det innebär bland annat att partiet nu har flest väljare i Stockholms län utanför Stockholms stad, i den valkretsen når man nu nästan 24 procent av väljarna. Andelen av väljare som röstar på partiet är dock större i Skåne.

Jämnt i mandat

Trots att MP klarar spärren är det jämnt mellan regeringssidan och de tre oppositionspartierna, om Sifomätningen räknas om till mandat. 177 mandat för regeringssidan och 172 mandat för M, SD och KD.