Efter Frankrikes demonstrationer för yttrandefrihet och mot islamistisk terrorism har Saudiarabiens regering uttalat sig: mot satirteckningar men inte mot halshuggning av lärare.

KOMMENTAR. Efter det bestialiska mordet på en lärare i Paris för drygt en vecka sedan har stora demonstrationer genomförts i flera franska städer till förmån för yttrandefriheten. Och den franske presidenten Emmanuel Macron har lovat att ta till hårda åtgärder mot radikal islamism. Macrons uttalanden har lett till ilska i flera muslimska länder.

Saudiarabien fördömer i ett uttalande karikatyrer av profeten Muhammed och alla försök att koppla islam till terrorism, rapporterar Reuters.

Uttalandet från landets utrikesdepartement nämnde inte specifikt den bojkott av franska varor som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talat för, och som redan är i gång i butiker i Qatar och Kuwait.

”Ledstjärnan för yttrandefrihet och kultur bör vara respekt, tolerans och fred som avvisar praxis och handlingar som genererar hat, våld och extremism och som strider mot samexistens”, säger den statsförvaltning som på sitt eget konsulat i Istanbul för två år sedan mördade och styckade den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi.