Vandalism, bilbränder och nu människorov i Ronneby. Otryggheten sprider sig i Småstadssverige, skriver Kajsa Dovstad som förra året myntade uttrycket ”Jimmie moment”.

LÄSTIPS. Ett år efter krönikan om Jimmie moments skriver Kajsa Dovstad i Kvartal om vad som händer med tryggheten i småstads-Sverige, och varför det fortfarande är kontroversiellt att beskriva de känslor som kommer när ens gamla hemstad förändras och får en ny befolkning.

Medan storstadsbor har skrivit krönikor från snabbtåg har debattens andraklassresenärer haft svårt att göra sina röster hörda, anser hon i När Mellanöstern kom till Ronneby.

”Ronnebys invånare, liksom folk i allmänhet, vill själva bestämma med vilka man delar mat, husrum och ekonomi. Så har samhällen fungerat i alla tider. Det är en djupt mänsklig drift. Särskilt om man, som i små städer, är beroende av varandra och påverkas starkt av varandras agerande. Då är det naturligt att reagera när omgivningen förändras.”

Men: ”Ronnebyborna har inte stått bakom den genomgripande förändring som invandringen från kulturellt avlägsna delar av världen har inneburit.”