Regeringen får nu kritik eftersom man inte tar problemen med okontrollerad pengarullning till ideella föreningar som inte använder skattemedlen till avsett ändamål. Problemen är välkända men inget görs för att stoppa fusket.

Polisen har slagit larm om hur kriminella utnyttjar föreningar. Säkerhetspolisen har varnat för att extremim finansieras via föreningsbidrag. Kommuner upptäcker hur föreningar kan förfalska bokföringen. Och i medierna har korruption avslöjats i etniska föreningar.

Beklämmande dålig kontroll

Nya ideella föreningarna poppar upp som svampar ur marken och statsmaktens kontroll över miljardrullningen är fortsatt svag.

– Det är ytterst beklämmande att regeringen inte tar detta på allvar. Man tar tag i problemet från fel ände, man avsätter lite pengar för ökad kontroll i istället för att ändra i lagstiftningen och ställa tuffare krav för att kunna få ut bidrag från början, vilket krävs för att komma åt roten till problemet, säger Ludvig Aspling (SD), ledamot i arbetsmarknadsutskottet till Nyhetsbyrån.

Han är starkt kritisk till att stora belopp från välfärdsystem och myndigheter försvinner ut i organiserad brottslighet och kräver nu att Arbetsförmedlingen eller regeringskansliet kommer till Arbetsmarknadsutskottet och förklarar sig.

”Zombiföreningar”

Bara i Södra Järva med en befolkningsmängd på 30.000 invånare finns det 1.000 ideella föreningar registrerade med diverse diffusa namn och verksamheter. Polisen beskrivet ett problem med ”zombiföreningar”, som inte har någon faktisk verksamhet men ändå mottar skattemedel.

Ludvig Aspling vill att reglerna ändras så att lönebidrag endast betalas ut om en del av verksamheten finansieras med medlemsavgifter och föreningen upprättar en frivillig årsredovisning. Han efterlyser också en reform av sekretessreglerna så att myndigheter enkelt ska kunna se vilka andra myndigheter som gett bidrag till en viss organisation.  

Regeringskansliet behöver kommer till utskottet och berätta om vilka lagändringar som behövs för att bekämpa bidragsfusket.

Aspling vill dessutom ha svar på varför man ställer så få krav på ideella föreningar idag, hur man hanterar det som myndigheten själv kallar ”infiltratörer åt kriminella nätverk” som arbetar på Arbetsförmedlingen.

Varför agerar inte regeringen?

– Jag tror det finns flera skäl till att regeringen vill lägga locket på i den här frågan. Dels eftersom föreningarna anställer en massa personer, som på pappret ser ut att ha ett jobb. Skulle bidragskranen stängas av så skulle dom komma tillbaka till Arbetsförmedlingen och bli arbetssökande igen, säger Aspling.