Så sorgligt, därför att rektor Hamid var en röst som breddade det smala samhällskritiska fältet i svensk debatt. På sin officiella plattformar. Men nu har de inofficiella sidorna avslöjat en mörk sida.

KOMMENTAR. Hamid Zafar har avslöjats med att på anonyma konton i sociala medier skrivit grovt antisemitiska och homofobiska inlägg. Han har bland annat till förre SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth skrivit: ”Så får vi se dig böna och be på dina usla judiska knän”.

Zafar förklarar skrivandet med att han var ung och förvirrad, men han höll på med dessa anonyma utfall till dess han var 33 år. Om han slutat strax efter 20 fyllda, och sedan i något sammanhang öppet erkänt att han haft en problematisk tid då han uttryckte oacceptabla åsikter, detta som ett led i att bekräfta att han har kommit till bättre insikter, då hade situationen varit annorlunda.

Nu vet vi inte ens om han tänkt om, eller om han dolt vad han egentligen tycker för att få delta i debatter och nå uppmärksamhet.

Petas

SVT har nu beslutat ta bort avsnitten av ”På Spåret” där Hamid Zafar är med och som skulle sänts nu i höst. Moderaterna petar Zafar ur sin speciella integrationskommission. Hans uppdrag som kolumnist i Göteborgs-Posten är också avbrutet.

Det är hårt, men ofrånkomligt eftersom han begått ett dubbelt brott. Åsikterna i sig är utanför de vidaste ramarna för yttrandefriheten. Och han har gjort det i lönndom, bakom ryggen på alla dem som lyssnat och uppskattat honom för det han sagt i öppna forum.

Botgöring

Detta tar inte ifrån honom det produktiva han gjort, som att ha fått ordning på en bråkig och stökig förortsskola. Men han har mycket botgöring att stå i, innan han kan delta i samhällsdebatten med någon trovärdighet.