Senaste månaderna har nära hälften av akutmottagningens sjuksköterskor sagt upp sig på Lunds lasarett. Höga press, dålig arbetsmiljö, låga löner och en ledning som inte lyssnar, beskrivs som några av orsakerna till krisläget. 

Sjukhuset brottas med stor personalflykt. Under det senaste året har 28 av ett 60-tal sjuksköterskor sagt upp sig, enligt Sydsvenskan (betalvägg). 

Frånvarande ledning som inte lyssnar

Det började innan covid-19 och har fortsatt efteråt. Sjuksköterskorna beskriver hur de varnat om problemen under flera år genom att skriva brev och mejl till höga chefer, tagit upp det på arbetsplatsmöten och talat om det på medarbetarsamtal. 

Men utan att få gehör. De har fått höra att ledningen tittar på lösningar, att det ska bli bättre om de bara härdar ut och att de är så himla duktiga. 

– Det räcker inte med de orden utan man behöver se bevis på förändring, säger en sjuksköterska till Kvällsposten. 

– Vi har gjort allt i vår makt. Patienterna utsätts för risker men vi blir inte lyssnade på. Ledningen struntar fullkomligt i det.

En av sjuksköterskorna har också räknat ut att över 50 sjuksköterskor slutat på mindre än två år.

Patientsäkerheten är i fara

Verksamhetschefen på akuten vill ge en annan bild. Det är ett ”häftigt ställe att arbeta på även om det är tufft och belastningen är hög så är det också utvecklande”, säger han.

Men många sjuksköterskorna ger en annan bild. 

– Alla som jobbar på akuten vill ha det hett om öronen och adrenalinpåslag, men det är skillnad på att stå med en kritiskt dålig patient och att vara ansvarig sjuksköterska för 20-25 patienter, där du inte ens hunnit träffa alla. Det är inte patientsäkert, säger en sköterska. 

– Jag visste att det var ett tufft och stressigt jobb när jag sökte och jag såg fram emot att få känna mig viktig och behövd och att aldrig ha tråkigt på jobbet. I början hade jag också roligt i stressen men sedan kände jag bara mig otillräcklig och att mina patienter utsattes för en risk, säger en annan. 

De sjuksköterskor som talat med media vill i dag inte rekommendera akuten i Lund, varken som arbetsplats eller för patienter.

– Jag vill inte rekommendera någon närstående att söka sig till akuten vid problem och det gör ont. Inte för att personalen inte är kompentent, tvärtom, men jag vet att de kommer få vänta alldels för lång tid där. 

Anmälan om dålig arbetsmiljö

Under våren skickade facket in en anmälan till Arbetsmiljöverket om bland annat stress och trängsel på akuten i Lund.

– Det är mycket folk som slutar och mycket erfarenhet som försvinner av olika anledningar. Det handlar om lön, ledningen, arbetsmiljön och att kolleger slutar. Man vill inte vara den som är ensam kvar, säger fackligt förtroendevald på akuten i Lund.