När Moderaterna plötsligt kapitulerade om att rikta misstroende mot regeringen på torsdagsförmiddagen såg regeringen ut att sitta säkert. Men på torsdagskvällen sa Nyamko Sabuni (L) att man är beredd att lämna S-samarbetet om regeringen inte fullföljer reformerna av arbetsrätten.

KOMMENTAR. Regeringen kunde andas ut på torsdagsmorgonen. M-ledaren Ulf Kristersson meddelade plötsligt att Moderaterna inte tänkte fälla regeringen, även om han tidigare sagt att han ”inte tveka ett ögonblick” om att rösta för misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S).

Misstroendevotering i riksdagen är nämligen inte kopplad till någon sakfråga eller någon motivering överhuvudtaget. Det är en fråga rakt upp och ned om riksdagens ledamöter har förtroende för statsministern eller inte.

Ändå backade Moderaterna på torsdagen och sa att man inte tänker rösta för ett misstroende om det föreslås av Vänsterpartiet, som en följd av att arbetsrätten reformeras.

Nytt hot mot regeringen

Men redan på torsdagskvällen dök ett nytt hot mot regeringens fortlevnad upp. I SVT:s Aktuellt sa L-ledaren Nyamko Sabuni att hennes parti lämnar Januariavtalet om inte regeringen genomför de utredningsförslag om arbetsrätten som ligger på bordet.

Arbetsmarknadens parter hade kunnat komma överens om något annat än utredningens lättnader för företagen att kunna säga upp anställda. Men fackliga företrädare och arbetsgivarsidan kunde inte komma överens.

Enligt januariavtalet ska då las-utredningens förslag genomföras.

Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har inte velat ge ett rakt svar på huruvida regeringen är beredd att gå vidare med genomförandet av förslagen i sin nuvarande form.

Det har fått Nyamko Sabuni (L) att varna regeringen om konsekvenserna för januarisamarbetet.

– Om inte vi är överens, då bryter de avtalet, och då finns det heller inget samarbete, säger Sabuni i Aktuellt.

Ett L-avhopp försvagar regeringen

Nu är L-partiet så litet att det inte omedelbart innebär en regeringskris om partiet går över till oppositionssidan. Utan dem har regeringspartierna och stödpartierna C och V exakt 175 mandat i riksdagen, det som krävs för majoritet.

Men denna minimala majoritet försvagar regeringssidan och innebär att varje votering blir en thriller för regeringen. Om någon enstaka ledamot fattas kan regeringens förslag falla.