Malaysias förre premiärminister Mahatir bin Mohamed skriver att muslimer har rätt att döda miljoner av fransmän eftersom de förolämpat muslimer. Hur ser svenska politiker på det?

För några timmar sedan var jag med i fredagspanelen hos TV4 Nyhetsmorgon. Ett ämne var terrordåden i Frankrike, där först en lärare halshöggs i Paris för två veckor sedan och nu igår halshöggs en kvinna i en kyrka i Nice, där två andra också höggs ihjäl.

Jag påpekade att Malaysias förre premiärminister under mer än 20 år, Mahathir Bin Mohamad, sagt att muslimer ”har rätt att döda miljoner fransmän” eftersom de blivit kränkta.

Hotet från islamismen större än invandringsfrågan

Hanne Kjöller och Dick Erixon i TV4 Nyhetsmorgon.

De två andra i panelen, Hanne Kjöller på DN och Rossana Dinamarca, tidigare riksdagsledamot (V), hamnade direkt i svensk invandrarpolitik och hur vi förhåller oss till dem som är muslimer i Sverige. Det är ett starkt navelskådande perspektiv, dessutom i en fråga där vi tre var överens: muslimer som accepterar svenska lagar och regler är inte skyldiga till terrorismen.

Men islam är en global faktor. Och kommentarer från ledande muslimska auktoriteter i världen som Mohamad, är det stora bekymret. Det finns muslimer som anser att väst ska buga sig för islams läror. De kräver att västvärldens yttrandefrihet ska krossas. Och anser sig ha rätt att döda västlänningar så länge vi inte lyder.

Här måste Sverige och Europa få politiska ledare som står emot. Vi kan inte ge upp upplysningens värderingar, som skapat det välstånd vi har och som gör det så attraktivt för muslimer att komma hit och ta del av.

De här globala krafterna kommer inte att vara nöjda om väst avskaffar yttrandefriheten. Då kommer nya krav på hur väst ska underordna sig koranens dogmer.

Jag sa i diskussionen att de som inte kan acceptera yttrandefrihet och känner sig kränkta av Muhammedteckningar borde lämna västvärlden och bosätta sig i länder där man inte behöver utsättas för yttrandefrihet.

Efter yttrandefriheten – kvinnornas klädsel

Låt oss stanna vid muslimske statsmannen Mohamads uttalande. Yahoo News rapporterar att han i en twittertråd också hävdar att ”muslimerna har rätt att straffa fransmännen. Bojkotten kan inte kompensera för alla de felaktigheter som fransmännen begått under alla år.”

Malaysias långvarige premiärminister, som avgick tidigare i år, menar alltså att historiska oförrätter ska hämnas av muslimer i väst genom att halshugga slumpmässigt utvalda fransmän. Han förespråkar detta!

Mohamad pekar också ut vad den muslimska världens krav kommer att bli om man lyckas krossa västvärldens yttrandefrihet. Han skriver på Twitter: ”Klädkoden för europeiska kvinnor var förr restriktiv. Förutom ansiktet exponerades ingen del av kroppen. Men genom åren har mer och mer delar av kroppen visats. ”

Om vi inskränker yttrandefriheten, kommer nya terrordåd att motiveras med att kvinnor inte döljer kroppen och har slöja.

Är vänsterliberaler beredda att gå de islamistiska kraven till mötes?

Konservativa måste stå upp för upplysningens idétradition om yttrandefrihet, demokrati och rättsstat. Vi kan inte räkna med att liberaler förvarar dessa värden.