Tiotusentals fransmän deltog under söndagen i flera städer de fredliga manifestationerna för yttrandefrihet. Detta sedan en lärare halshuggits av en islamist sedan han undervisat i yttrandefrihet.

Den 47-årige läraren Samuel Paty mördats utanför sin skola i en Parisförort i fredags. En 18-årig muslimsk migrant högg huvudet av honom och lade ut triumferande bilder på den döde läraren i sociala medier.

I sociala medier får 18-åringen starkt stöd. Al Jazeera skriver om halshuggningen i Paris på Facebook och i deras kommentarfält framgår att många ger tummen upp för halshuggningen (se nedan).

Under polisjakten på den misstänkte mördaren sköts till döds av polis när han hotat polisen och skjutit mot dem.

Mord på Frankrike

Flera demonstranter ser mordet på läraren som mord på den franska republikens värderingar om yttrandefrihet.

Läraren som mördades hade hotats på nätet för att ha visat karikatyrerna, och en elevs far hade manat till ”mobilisering” mot honom, enligt Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard.

Enligt Ricard tyder mordet på att Frankrike fortfarande står inför ”ett terrorhot på väldigt hög nivå”, men han lägger till att den 18-årige utpekade mördaren inte var känd bland myndigheter som något hot. Händelsen utreds som ”mord med koppling till en terrororganisation”.

Sammanlagt har elva personer hämtats av polis med anledning av händelsen, bland annat mannen som uppmanat till mobilisering mot läraren och flera av den misstänkte 18-åringens familjemedlemmar.

Även föräldrar till elever i skolan där läraren jobbade ska ha gripits, skriver svenska Yle.

Hotet från islamister

Islamister jublar över mordet på läraren och hävdar att islams lagar ska gälla i västvärlden. Yttrandefrihet ska inte råda. För att strypa denna frihet är islamister beredda att mörda dem som använder sig av den.

Här är några kommentarer från arabiska TV-kanalen Al Jazeeras Facebook-sida efter inslag om 18-åringens bestialiska mord på läraren.