I maj sa M-ledaren Ulf Kristersson att han inte ”tvekar ett ögonblick” om att ställa upp på misstroendeförklaring mot Löfven. När nu V, SD och KD är beredda att fälla regeringen, backar han.

På torsdagseftermiddagen avfärdade Ulf Kristersson det misstroende mot regeringen som Jonas Sjöstedt (V) aviserat och söker stöd för.

De fyra partierna M, KD, SD och V har sammanlagt 181 mandat vid en misstroendeförklaring och det räcker för att fälla Stefan Löfven (S) som statsminister.

M från ingen tvekan till totalstopp

Tidigare har Ulf Kristersson sagt att han gärna fäller regeringen.

– Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta regeringen, och inte bara hota med att stoppa en reform som mycket väl kan vara nödvändig, då skulle jag inte tveka ett ögonblick, sa Kristersson i SVT:s Morgonstudion i maj.

Men nu kommer motsatt besked från Moderaterna. ”Det tänker vi inte göra”, svarar Kristersson idag på frågan om partiet stöder misstroende på förslag från Vänsterpartiet.

Överraskande besked

SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson var på torsdagen överraskad av beskedet att fack och arbetsgivare hade misslyckades.

– Jag beklagar att parterna inte kom överens, jag trodde faktiskt att man skulle göra det. Nu får vi se vad som händer, det är mycket spekulationer.

Frågan om SD i nuläget kommer att stödja ett misstroende mot Stefan Löfven hänvisade Magnus Persson vidare till partiledningen. När det nu saknas majoritet spelar det ingen roll om votering genomförs. Moderaterna räddar kvar Stefan Löfven på statsministerposten.