Trots att Bandidos-anknutna bolag hade felaktig bokföring och ”orimliga personalkostnader” betalade staten ut 1,2 miljoner i lönegaranti.

Det statliga systemet med lönegaranti är till för att ge skydd för anställda när arbetsgivaren går i konkurs och innebär att staten går in och ersätter den lön som arbetsgivaren är skyldig. Men systemet missbrukas.

Aftonbladet avslöjar hur flera bolag med kopplingar till kriminella nätverk fått närmare 3 miljoner kronor i lönegaranti.

– Vi ser att när företag används som brottsverktyg kramar kriminella ur de sista stålarna från samhället i samband med konkurser, säger chefsåklagare Stefan Lundberg.

Sedan tidigare är 47 personer åtalade i en stor härva om lönegarantin. De misstänks för att genom grova bedrägerier ha utnyttjat systemet och fått staten att på falsk grund utbetala cirka 6 miljoner kronor.

– Storskaliga bedrägerier av denna typ innebär att stora belopp från skattebetalarnas pengar har hamnat hos kriminella. Detta innebär ett hot mot det system som är avsett att skydda oss löntagare, sa Peter Svedén, biträdande förundersökningsledare och åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i samband med att åtal väcktes.