Flera brottsdömda som fått så kallade ”trygghetsanställningar” i Tensta har fortsatt sin kriminella verksamhet under anställningen, som kostat Arbetsförmedlingen över 21 miljoner kronor i lönebidrag. Det är pengar som myndigheten i flera fall förgäves försökt kräva tillbaka när man förstått att man blivit lurade.

Ett 60-tal arbetslösa anställdes för att öka tryggheten och förbättra integrationen i Stockholmsförorten Tensta. Totalt betalade Arbetsförmedlingen ut över 21 miljoner kronor till de föreningar som skulle fixa jobben.

Men snart misstänktes att de som skulle skapa trygghet fortsatte begå brott.

I fem konkreta fall visar DN hur miljonbelopp betalats ut i lönebidrag för personer som sagt sig slutat med kriminell verksamhet men som fortsatt begå brott medan man fått bidragsfinansierad lön.

29-årig kokainmissbrukare blev under anställningen dömd till 2 månaders fängelse för fyra fall av rattfylleri, sex fall av grov olovlig körning, brukande av falsk urkund samt en rad ringa narkotikabrott. Trots detta var han fortsatt ”trygghetsanställd” i ytterligare två år.

34-årig våldsbrottsling greps under sin anställning och dömdes till 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott sedan beslagit två kilo högkoncentrerat kokain, värt flera miljoner kronor, hos mannen. Blev uppsagd under häktningen.

39-årig våldsbrottsling tidigare dömd för mordförsök anställdes för att skapa trygghet i Tensta. Han gripen med en annan ”trygghetsanställd” för narkotikasmuggling i Danmark. 

35-åring dömd för narkotikabrott anställdes med skattepengarför att skapa trygghet i Tensta. Han grips efter en dramatisk biljakt, efter att ha försökt fly undan polisen i en falskskyltad sportbil. Rapporterad för grov olovlig körning vid ytterligare tre tillfällen, bland annat på en gångväg i Tensta. 

37-åring tidigare dömd för grov misshandel anställdes med lönebidrag för att skapa trygghet Tensta, men dömdes snart för brott mot vapenlagen, dopningsbrott och ringa narkotikabrott. Blev sedan stoppad rattfull och drogpåverkad i trafiken upprepade gånger. Gripen också för narkotikainnehav. Uppsagd som ”trygghetsskapare” efter beslut av Arbetsförmedlingen. Några veckor senare gripen för grov misshandel i Tensta och dömd till två års fängelse. Även tre andra före detta ”trygghetsanställd” har åtalats för samma brott, varav en hittills dömts.

Arbetsförmedlingen tycks finansiera de kriminellas uppehälle med bidrag avsett att skapa trygghet. Exakt motsatsen uppnåddes med svenska skattebetalares pengar.