En av de mest kända rapparna, ”50 Cent”, uppmanar nu amerikaner att rösta på Donald Trump. Flera inflytelserika svarta röster låter mer republikanska än demokratiska ju närmare valdagen vi kommer.

Redan i valet 2016 fick Trump fler svarta väljare än vad republikanerna brukar få. I årets val kan andelen svarta Trump-väljare bli en chock för etablissemangen.

Nu senast igår meddelade en av de största och mest namnkunniga rapparna, 50 Cent, att han stöder president Trump i valet 2020. Detta efter att han fått klart för sig vilka skattehöjningar som Joe Bidens skatteplan innebär. Den Grammy-prisbelönade musikern delade ett foto på Instagram av de nya, höga skattesatserna Biden förespråkar, och skrev: ”WHAT THE FUCK! VOTE For TRUMP”.

I år har ”black lives matter” samlats omfattande stöd från kändisar, idrottare och företag. Men samtidigt har BLM förknippats med anarki, upplopp och våld som dödat dussintals av människor, skadat hundratals och kostat många miljarder i vandalism och stölder.

Med mindre än två veckor till valdagen ifrågasätter flera inflytelserika svarta röster vad den politiska vänsterns förslag innebär, inte bara för svarta samhällen, utan nationen som helhet.

Ice Cube samarbetar med Trump

Tidigare har rapparen och skådespelaren O’Shea Jackson, mera känd som ”Ice Cube” uttryckt besvikelse över Biden och beröm för Trump. För det blev han hårt kritiserad från vänster, men han samarbetar nu med president Trump för att skapa en ”Platinum Plan” för att ge svarta amerikaner mer inkluderande stadsdelar med högpresterande skolor och poliser med specialutbildning.

Trump har också givit stöd till andra bostadsprojekt som syftar till att skapa bättre miljöer för unga afroamerikaner.

Under Trump har den ekonomiska fattigdomen bland svarta sjunkit och var 2019 den lägsta som någonsin uppmätts. Arbetslösheten bland svarta var också den lägsta någonsin före coronapandemin slog till.

Våldsbrotten hade, fram till BLM, minskat sedan Trump tillträdde, med färre arresteringar av svarta personer över hela landet, och presidenten övervakade den första meningsfulla reformen av straffrättsliga åtgärder genom lagstiftningsprocessen som ger möjligheter för svarta familjer att återförenas.

Trump krossar tabun: bygger respekt bland svarta

Inflytelserika svarta röster som dessa krossar tabut att de inte ska samarbeta med en republikansk president. Många svarta ledare är besvikna på demokraterna och menar att det demokratiska partiet tar svarta väljare för givna och inte bryr sig om deras livsvillkor.

Fler högprofilerade svarta kan vara på väg över till Trump. Den kvinnliga New York-musikern Belcalis Marlenis Almánzar, känd som ”Cardi B”, frågar i en YouTubevideo: ”Vart tar alla skattedollar vägen?”

Det låter mer republikanskt än demokratiskt.