Den rappe och stridbare konservative psykologiprofessorn från Kanada är åter i arbete efter en tids sjukdom. Världen behöver verkligen höra hans uppfordrande budskap om att man kan ta ansvar för sin situation, förändra den och utvecklas som människa.

Jordan B Peterson blev världskänd som författaren bakom succén ”12 livsregler: ett motgift mot kaos”. Hans föreläsningar och utfrågningar på YouTube har upp till 17 miljoner visningar. I Sverige blev det rabalder för några år sedan då han bland annat föredrog statistik om jämställdhet för Annie Lööf (C) i SVT och fick det avslöjande och faktaresistenta svaret ”det tror jag inte”.

Peterson är kontroversiell för PK-etablissemangen eftersom han avslöjar den politiska feminismens groteskheter och ser maskulinitet som något naturligt. Han klär också av vänsterns nya aktuella teorier, som ”white privilege” och ”kulturell appropriering”.

Han vänder sig helt enkelt mot vänsterns syn på människor som offer för omständigheterna. ”Du är inte allt det du kan vara, och du vet det”, är ett uppfordrande citat av Peterson som möter den som besöker hans Instagram, som har 1,7 miljoner följare.

Sjuk under en tid

Peterson har varit borta från hetluften ett bra tag. Vad som hände var att han fick beskedet att hans fru hade svår cancer och skulle genomgå en behandling med ovisst slutresultat. Detta tog så hårt på Petersons nerver att han medicinerade sig för att klara påfrestningen, men hamnade i en negativ hälsospiral.

Vänstern har hånat honom för att han visat svaghet, en sida av människan som medievänstern så felaktigt och okunnigt tror att han förnekat. Som Fredrik Haage skriver i Smålandsposten, har Peterson ”aldrig gjort någon hemlighet av att han har dåliga nerver, och även haft problem med alkohol. Tvärtom har han ofta referat till sin egen skörhet för att ge eftertryck åt sina poänger”. 

Har börjat arbeta igen

Till en av Kanadas största tidningar National Post säger han i en intervju att han börjat arbeta på sin nästa bok och planerar en ny videoserie om Exodus, den andra boken i Bibeln. Men först, säger han, är planen att göra en serie om Ordspråksboken, den aforistiska boken i Gamla testamentet.

Han är verkligen välkommen tillbaka till den globala samhällsdebatten!