På fredagseftermiddagen halshögg en man av tjetjenskt ursprung sin historielärare i Paris. Gärningsmannen sköts senare till döds under polisjakt.

En 47-årig lärare halshöggs av en ung man som skrek ”Allah Akbar”. Den nationella åklagarmyndigheten mot terrorism har tagit över utredningen.

– Läraren dödades nära ett college i västra Paris vid kl 17 på fredagseftermiddagen, säger poliskällor till Le Parisien i Frankrike.

Poliserna som anlände till en plats där vittnen sett en misstänkt man med en kökskniv. Den misstänkte ska också ha riktade en skjutvapen mot poliser innan han flydde. Poliserna beordrade honom att släppa vapnet. Han vägrade och vara aggressiv. I tumultet sköts den misstänkte till döds.

Video av det avhuggna huvudet

Gärningsmannen var känd av polisen, med tjetjenskt ursprung och född 2002. Han bar kniv och ett luftgevär hittades vid hans sida. Han hade innan mötet med poliserna hunnit lägga upp en video av offrets avhuggna huvud. Kriminaltekniker undersökte förekomsten av en sprängladdning på gärningsmannens kropp.

Enligt den inledande undersökningen är det halshuggna offret historielärare vid högskolan i Conflans-Saint-Honorine. Enligt tidningens källor ska läraren nyligen gett en kurs till sina elever om yttrandefrihet.

Läraren, kallad Samuel P, ”hade fått dödshot på sociala medier som ett resultat av sin kurs i yttrandefrihet”, säger en representant för skolan.

Yttrandefriheten är hotad

Serietecknare och journalister är inte de enda som utsätts för våld när de upprätthåller yttrandefriheten, påpekar säkerhetsexperten Eric Delbecque till Le Figaro.

– Vårt land lider och faller offer för muslimska enklaver där politisk islam, salafism, sprider sig och underblåser jihadism. Återigen kan vi se att vi kämpar mot en ideologi som oundvikligen leder till det mest barbariska och dödliga våldet, säger han.

– Lärare är nu i riskzonen när de helt enkelt tar upp de debatter som finns i vårt samhälle. Uppdraget att undervisa blir allt mer riskabelt.

– Yttrandefriheten i fara. När det gäller friheten att håna, eller att kritisera en religion, verkar det allt oftare ske under stort hot, säger han.

Islamistisk terrorattack

– Attacken på en lärare, som hade visat sina elever om karikatyrerna av Muhammed, slår Frankrike med fasa sedan vi återigen drabbats av en islamistiska terroristattack, säger president Emmanuel Macron, tre veckor efter knivattacken utanför tidigare kontor Charlie Hebdo.