Parterna på arbetsmarknaden har misslyckats att teckna ett nytt Saltsjöbadsavtal om anställningsvillkoren. Nu hamnar frågan hos politikerna i riksdagen, där V har hotat ställa upp på misstroende mot statsministern.

KOMMENTAR. Tanken var att fackförbunden och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv skulle teckna nya villkor om hur och vilka anställda som arbetsgivaren får säga upp.

Arbetsgivarsidan har tryckt på för att få förändringar så att det blir enklare att driva företag. Men det har man framförallt inom delar av LO-sidan haft svårt för att smälta, rapporterar Sveriges Radio. Förhandlingarna bröt samman i natt.

Nu hamnar frågan i riksdagen. Enligt januariavtalet, JÖK, ska den utredning som lade fram i somras med förslag på enklare regelverk genomföras om parterna inte kom överens på egen hand.

Utredningen anses av facken gynna arbetsgivarsidan. Därför har Vänsterpartiet sagt att man kommer att rikta misstroende mot statsminister Löfven om han lägger fram utredningens förslag.

Misstroende i riksdagen sker utan att ange skäl, vilket gör att oppositionspartierna M, KD och SD kan stödja misstroendet, även om har andra skäl för det. Om dessa fyra partier röstar för misstroende tvingas Stefan Löfven att avgå.