Idag startade utskottsutfrågningen av den av presidenten nominerade domaren till USA:s mäktiga Högsta domstol. Demokraterna angriper allt möjligt – utom den som förhöret avser: Amy Coney Barrett.

KOMMENTAR. Just nu har senator Kamala Harris, som också är Joe Bidens kandidat till vicepresident, talat. Hon ägnade en stor del av sin talartid åt att klaga på att utskottet håller utfrågning trots att en pandemi pågår. Nomineringen borde ha skjutits upp.

Andra demokratiska senatorer påstår att det är fel av den republikanska majoriteten att genomföra utfrågning och omröstning av en så viktig post så nära ett presidentval.

Men hela 22 av de 45 amerikanska presidenterna har nominerat domare till Högsta domstolen nära valdagen.

Demokraterna klagar också på att republikanerna hindrade president Obama från att få en domare godkänd inför förra valet. Men skälet var ju att republikanerna hade majoritet att fatta beslut. De har också majoritet i senaten nu. Och enligt amerikanska konstitutionen ska senaten godkänna eller avvisa presidentens förslag. Några andra regler finns inte.

Formalia istället för personangrepp

Detta att demokraterna riktar sin kritik mot formalia bevisar att de inte har någon kritik att rikta mot den alltihop handlar om: Amy Coney Barrett.

Hon är ytterst kvalificerad och har goda vitsord från alla håll.

Demokraterna vågar dessutom inte göra utfrågningen till en ”freakshow” som man satte i verket när den senaste domaren var nominerad av president Trump. Då lyfte demokratiska partiet fram en kvinna som påstod att hon blivit våldtagen för 35 år sedan av den aktuelle domaren, Brett Kavanaugh. Hon hade inte polisanmält händelsen och heller inte berättat om det för sin omgivning när det skulle ha hänt. Alltihop var en bluff för att smutskasta den nominerade domare.

De demokratiska senatorer som röstade mot Kavanaugh och kom från delstater som Trump vunnit, förlorade sitt återval. Det är en viktigt skäl till att republikanerna fortfarande har majoritet i senaten. Svinaktiga politiker sitter inte säkert i USA…

En lika vedervärdig taktik vågar demokraterna inte köra igen. Dessutom är det nu en kvinna som är nominerad. Henne är det inte lika enkelt att hudflänga med lögner som en vit, heterosexuell man.

Republikanerna seriösa, demokraterna småaktiga

De som hävdar att Trump är hopplös, borde lyssna på de demokratiska senatorerna i utskottsutfrågningar som denna. De är småaktiga, pinsamma och använder argument som inte har med saken att göra.

Kontrasten blir enorm när republikanska senatorer använder sin tid för att förklara filosofiska och juridiska aspekter kring domarnas roll i Högsta domstolen. De är inte politiker. De tar inga initiativ. Driver inga kampanjer. De är domare som avgör de fall som överklagas till dem. Och de tolkar dessa fall utifrån konstitutionens regler.

Måtte republikanerna få fortsatt majoritet i senaten. Annars är risken stor att USA sjunker ner i ett vänsterradikalt träsk där individuella friheter som yttrandefriheten kommer att krossas. Det enda som gäller för demokraterna är makt. Makt att förtrycka oliktänkande.