Undersköterskorna i sjukvården måste blir en prioriterad yrkesgrupp eftersom de ligger efter i löneutvecklingen, menar Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen. Men partiets förslag om prioritering av 8.000 undersköterskor fick inget gehör i regionstyrelsen.

Vårdpersonal i Västra Götalandsregionen har halkat efter lönemässigt jämfört med riksgenomsnittet. Enligt regionstyrelsens riktlinjer ska kvinnodominerade yrken med högskoleutbildning prioriteras i lönesatsningarna.

V och S röstar inte för prioritering av undersköterskor

När regionstyrelsen fattade beslut den 6:e oktober om nya riktlinjer för lönepolitiken perioden 2021–2023 föreslog Sverigedemokraterna att undersköterskorna också skulle prioriteras i dessa riktlinjer.

– Vi i SD vill även inkludera alla hårt slitande undersköterskor, men döm om vår förvåning när V och S, som värnar starkt om denna grupp i medierna, avstod från att rösta för detta.

– När det bli skarpt läge visar det sig vara tomma ord, skriver regionråden Heikki Klaavuniemi (SD) och Håkan Lösnitz (SD) i Göteborgs-Posten.

Inget gehör

I debattartikeln avslöjar de att de framförde ett ändringsyrkande inför beslut i regionstyrelsen om att lönesatsningar också ska inkludera personal med gymnasial utbildning.

– Detta skulle då innebära att även våra undersköterskor skulle blir en prioriterad yrkesgrupp, vilket är av största vikt då våra cirka 8.000 undersköterskor ligger i efter i löneutvecklingen i Västra Götalandsregionen jämfört med Sverige i stort, skriver de båda regionråden.

Men varken Moderaterna och deras allierande i den grönblå minoriteten i regionstyrelsen eller de röda partierna stödde förslaget om att prioritera undersköterskorna som därför avslogs.

Det förvånar SD-politikerna att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstod från att rösta i den av oss begärda omröstningen.

– Den röda oppositionen pratar väldigt mycket om satsningar på vårdpersonalen, men när det väl kommer till skarpt läge och de kan göra skillnad så väljer de att avstå.

Sverigedemokraterna tänker fortsätta att föreslå extrasatsningar för just undersköterskor eftersom de om några behöver ett lönelyft.