Det är en ironiskt att de som ständigt vurmar om anti-rasism bara bryr sig om rasism när det passar deras världsbilder och kan ge deras organisationer mer statliga bidrag, skriver Emmie Mikaelsson i detta debattinlägg.

Rashid Musa, som bland annat är ordförande för Sveriges unga muslimer (SUM), skriver i Aftonbladet att  ’’omvänd rasism’’ inte existerar. Han menar att icke-vita och minoriteter inte kan vara rasistiska på grund av deras underordnade status i samhället. Enligt hans logik är rasism bara på riktigt när det är vita som är rasistiska mot minoriteter. Han struntar med andra ord i rasism om det är minoriteter som är förövarna.

Rashid Musa argumenterar vidare i artikeln att omvänd rasism har motbevisats av ’’seriös forskning om institutionell rasism’’. Men den här typen av forskning är oseriös. Rasism kan trots allt inte alltid kvantifieras, det är en subjektiv upplevelse. Detta är inte någonting som kan avfärdas med hänvisning till lurvig forskning från Södertörn.

Vi har dessutom sett flera exempel på vita svenskar som förnedringsrånas där förövaren häver ur sig rasistiska epitetet om svenskar. Elaine Eksvärd, i den Aftonbladet artikel som Musa besvarar, berättar om sina upplevelser av rasism från vissa invandrargrupper som afghaner, kurder och iranier. Hon förklarar att mörkhyade ibland kallas för smuts och andra glåpord. Deras upplevelser av rasism är då inte legitima, enligt Rashid Musas logik.

Som mörkhyad har jag själv upplevt mer rasism från invandrargrupper än från vita svenskar. I min erfarenhet är vita svenskar så pass ängsliga att bli kallade för rasister att de ibland överkompenserar. Så vem är Rashid Musa att förminska mina upplevelser om rasism?

Det är en ironiskt att de som ständigt vurmar om anti-rasism bara bry sig om rasism när det passar deras världsbilder. Den typen av aktivism som Rashid Musa och andra representerar borde ses för vad det egentligen är: bidragsaktivism iklätt i anti-rasism. Musa bryr sig bara om den sorts rasism som kan ge hans organisation mer statliga bidrag.

Annars är rasism totalt ointressant for honom.

Emmie Mikaelsson
Konservativ debattör