Det är tröttsamt att höra företrädare för M och KD göra nervösa reservationer om hur mycket man kan tala, samarbeta och ingå avtal med Sverigedemokraterna. Men alla vet ju hur det är – de kommer inte till Rosenbad utan Sverigedemokraterna.

När Ebba Busch i Svenska Dagbladet ger nya reservationer mot samarbete med Jimmie Åkesson blir hon en nyttig idiot för de vänsterpartier, som vill klänga fast vid den osanna bilden av att Sverigedemokraterna är något annat än företrädare för över miljonen väljare. Vänstern vill göra partiet till ett spöke att skrämmas med, och att det är något sorts ”fel” att ingå uppgörelser med riksdagens nyaste parti.

Busch: Inget budgetsamarbete

Enligt KD-ledaren är det varken “önskvärt eller realistiskt” med ett “fullskaligt eller stående” budgetsamarbete med SD. Olika delar av budgeten ska dock kunna förhandlas med olika partier utanför en M-KD-regering, däribland SD. 

Ebba Busch vill begränsa kontakterna med Jimmie Åkesson till några avgränsade frågor.

– Vi skulle kunna komma ganska långt i samtal med Sverigedemokraterna kring en stram migrationspolitik, kring att få ordning och reda på rättspolitiken och få bukt med kriminaliteten, menar Ebba Busch.

Det är allt. Kristdemokraterna kommer inte att ge besked före valet om hur samarbete ska gå till om M, KD och SD skulle få majoritet i riksdagen.

– Nej, det är med Moderaterna vi kommer att ha en aktiv gemensam reformagenda och sen tror jag att det kommer att bli ganska uppenbart i debatten var det finns möjlighet att politiskt få ihop majoriteter med andra partier, säger Ebba Busch.

Därmed säger hon också nej till Jimmie Åkessons propå om ett skriftligt dokument om reformer och andra uppgörelser.

– Ja, för det är med Moderaterna vi vill bilda regering. Så det är dem jag ser att man utvecklar ett sådant dokument tillsammans med, trillskas Busch.

Åkesson: Vi har aldrig varit så nära

I podden ”Samtidigt” säger Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna är beredda att vara del av ett potentiellt regeringsunderlag efter valet 2022. ”Vi ska inte vara nöjda med det, men når vi dit – och vi har aldrig varit närmare än nu – då är det fantastiskt bra.”

Han gillar inte att spekulera, men säger att ”Man måste hålla sig till verkligheten. Jag har väldigt svårt att se ett annat scenario än att vi tre oppositionspartier idag utmanar de övriga om regeringsmakten.”

Och han berättar att hans partikansli arbetar fram underlag för en situation där man ingår i en ny majoritet.

”Vi ska vara tydliga med vad vi kräver, vilken ordning vi kräver det och hur vi kräver att det ska gå till”, säger Åkesson.

Så låter det inte från de två andra partierna.

Bit huvudet av ”skammen”

Agerandet från M och KD beror på att man är rädd för vänstern. Om vi översätter till en skolgård i mellanstadiet: KD och M vill försöka dölja att man är kompis med den som det tuffa vänstergänget försöker mobba ut, SD.

Det blir bara tramsigt och dåligt utfall åt alla håll. Vänstern tror inte på att M och KD inte umgås med SD efter skolan, vilket gör mobbarna än mer aggressiva. Det ger dem något att bråka om.

M och KD borde bita huvudet av skammen och konstatera: om väljarna ger de tre – M, SD och KD – egen majoritet i riksdagen efter valet 2022 så är målet att bilda regering på detta underlag. Det enda alternativet är att samarbeta med S, vilket aldrig kommer att vara aktuellt.

Förbered regeringspolitik i sak istället för prata om spelet

Fram till valet borde man, exempelvis i riksdagsutskotten, utarbeta gemensamma reservationer som ska fungera som programförklaringar för väljarna om vilken politik en ny regering ska bedriva.

Istället för att dölja, smyga undan och förneka att samarbete är nödvändigt, borde man stolt deklarera att man ser fram emot en majoritet som kan rädda Sverige genom att ändra den katastrofala kurs landet befinner sig på.

M och KD borde visa att man vill ha makt. Att man vågar ta makten. Och det gör man enklast genom att ta fram dokument på den politik som en ny regering kommer att föras. På det sättet dödar man också alla spöken som vänstern försöker skrämma väljarna med. Inget dödar falska, illasinnade spekulationer så effektivt som konkret klarspråk i sakfrågor.

Om det finns konkreta agendor för en ny regeringen att genomföra, då kan väljarna ta ställning till om man vill fortsätta kursen som ger allt fler skjutningar, sprängningar och våldtäkter – eller om man vill byta kurs.

Med ett sådant upplägg skulle Ebba Busch slippa tala så mycket om spelet kring regeringsbildningen. Då kan man istället få fokus på sakpolitiken. Den konkreta verkligheten. Det har de tre oppositionspartierna allt att vinna på.

Dags att få tummen ur.