Förr i världen var journalistikens hederskodex att rapportera relevanta nyheter utan tanke på vilka politiska konsekvenser nyhetsrapporteringen kunde leda till. Men idag har de stora redaktionerna blivit alltmer partiska och vinklade, vilket gör dem ointressanta för allt större del av befolkningen.

Det senaste uttrycket för att massmedier är aktivistiska och inte är ute efter att ge sakliga nyheter, utan ”uppfostra” sina läsare och tittare i en viss riktning, är att Dagens Nyheter utser tonåringen Greta Thunberg till chefredaktör. Även om det bara är för en dag, visar det hur oseriös, okunnig och lättviktig Dagens Nyheter numera är.

Tack och lov ställer delar av mediemarknaden inte upp på den här typen av fjantiga spektakel.

Förlust för journalistiken

”Dagens Nyheters beslut att låta klimataktivisten Greta Thunberg vara chefredaktör för en dag skapar hyllningar i vissa läger. Men jippot är en förlust för journalistiken”, skriver Kristianstadsbladet (liberal).

”Wolodarski har en klar och etablerad dragning åt det aktivistiska hållet. Ett slags alarmliberal om man så vill … De här aktivistmetoderna är otrevliga var helst de yttrar sig. Extra bekymmersamt blir det i mina ögon när aktivismen flyttar in i ledningsrummen på stora mediehus”, skriver Folkbladets redaktör Widar Andersson (S).

Förödande för trovärdigheten 

”Snarare borde vi skilja mer på nyhetsjournalistik och opinionsjournalistik”, säger vd Anna Careborg för Svenska Dagbladet (oberoende M). Och kolumnisten Malin Ekman skriver: ”I både USA och Sverige finns en tendens att journalister tar ställning. Det är förödande för journalistikens trovärdighet… Att tala om gränsen mellan aktivism och oberoende journalistik har aldrig varit viktigare än nu.”

Vänsterextrema ETC påpekar DN:s hyckleri då man inte är beredd att ändra något själv som har med klimatet att göra. Exempelvis inför tidningen inget generellt förbud mot fossilannonser. Om DN kan tjäna pengar på klimatpåverkande verksamhet bryr man sig inte om klimatet. Andra ska göra uppoffringar för klimatet, men inte DN.

När får vi seriösa medier tillbaka?

Hela denna diskussion är ju surrealistisk. Nyhetsredaktioner har slutat förmedla nyheter för att istället ägnar sig åt att sprida sina privata vänsteråsikter som saknar både perspektiv, kunskap och fakta.

Varför ska någon betala för sådant skräp?

Även de medier som ovan uttalar sig för journalistisk trovärdighet är i praktiken inte särskilt bra på att leva upp till konsekvensneutral och balanserad nyhetsförmedling. Det lutar alltid åt vänster. Journalisters privata åsikter lyser alltid igenom.

Om mediebranschen ska överleva måste den hitta tillbaka till journalistisk yrkesheder, där reportrar ser det som självklart att rapportera sakligt och utan politiska-ideologiska hänsyn.