Antalet sprängningar i bostadshus har inte bara ökat kraftigt de senaste åren. De kriminella nätverken använda allt kraftfullare sprängämnen.

Polisen varnar för att risken ökar att allmänheten kan komma till skada i de sprängdåden som klaner och kriminella nätverk använder för att hota och skrämma konkurrenter och andra. Det framgår i ny rapport från polisens Nationella bombskydd som Ekot tagit del av.

Fram till 15 september i år har det skett drygt 80 sprängningar i Sverige, vilket är fler än tidigare år. Rapporten beskriver hur den organiserade brottsligheten har en ökad benägenhet att använda sprängämnen i miljöer där tredje man kan skadas.

– Framförallt i trapphus. Det är vanligt, och det utsätter allmänheten för en stor risk. Det är trots allt en liten stund mellan att man antänder något, tills det detonerar. Risken att någon kliver ut genom dörren, går ut med hunden, eller kommer hem, är jättestor, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet.

Antalet bomber har inte bara blivit fler över åren, polisen noterar även att sprängladdningarna som används är kraftigare än tidigare. Att det är starkare laddningar framgår av effekterna av detonationerna.

– Vilka skador har det blivit. Hur ser det ut på väggar, utrustning, fordon, marken, splitter, och så vidare. Och det är förvånansvärt ofta ganska stora skador, säger Marie Borgh.