Miljöpartiets språkrör vill se en majoritetsregering efter nästa val. Det är det klokaste han sagt någonsin. Frågan är dock hur C ställer sig till sällskapet.

Vid en pressträff på tisdagen uttalar sig Per Bolund om kommande regeringsbildning efter valet 2022.

– Jag vill att Sverige ska ha en stabil majoritetsregering, sa MP-språkröret enligt Expressen.

Han öppnar för att förhandla med Vänsterpartiet för att bilda regering efter nästa val.

Det är klokt att förespråka majoritetsregeringar. I dem får alla partier ta ansvar för den politik som förs – eller inte förs. Det ger väljarna klara besked om vem som bestämmer och vem man ska rösta för eller emot i nästa val.

Problemet för Bolund är att det inte räcker med att utvidga S-MP-regeringen med V för att nå majoritet. Man behöver också C för att det ska finnas någon trovärdighet i att man kan uppnå majoritet i riksdagsval.

C-väljarna föredrar Löfven före Kristersson

Och Per Bolund fick lite senare i veckan uppbackning för sin tanke, då Aftonbladet publicerade mätning som visar att C-väljarna föredrar Löfven som statsminister före Ulf Kristersson.

Centerpartiet fullbordar sitt sidbyte, från borgerliga sidan till den rödgröna. Därmed är allianssamarbetet definitivt dött och begravt.

Det tvingar Moderaterna och Kristdemokraterna att avsluta de pinsamma försöken att locka tillbaka C och L. Man måste finna sig i sin nya position i det politiska landskapet. Och antingen göra som Stockholmsmoderaterna, bli dörrmatta åt Miljöpartiet genom att avstå från all sin politik för att inneha fina politiska titlar likt skyltdockor, eller etablera ett nytt regeringsalternativ som har stöd av Sverigedemokraterna.

Om M och KD någonsin ska nå regeringsmakten igen måste man sluta vara rädda för vänstermedierna. Man måste våga ta strid. Man måste stå för sin egen politik och söka stöd för den i folket och i riksdagen.

Ge väljarna tydliga alternativ

Det vore naturligt om ett rödgrönt S-MP-V-C-samarbete ställdes mot ett blågult alternativ med M-SD-KD. I ett sådant läge skulle också L tvingas välja sida och sluta vela som man nu gjort i sex år, om man alls finns kvar i riksdagen efter 2022.

Om två regeringsalternativ som dessa utkristalliseras skulle väljarna få ett tydligt val att göra, om vilken inriktning man vill ta Sverige. Mer av anarki, kriminalitet och otrygghet garnerat med vackert politiskt skitprat om godhet och vad som är ”oacceptabelt”. Eller om man vill ge landet en regering som tar kriminaliteten i nackskinnet och låser in våldsverkarna för att därmed kunna fokus på välfärd åt medborgarna, medan migrationsströmmen vänder så att fler lämnar landet än som anländer.

Jag tror två så tydliga alternativ skulle kunna återupprätta anseendet för politiken, som är i fritt fall. Och den majoritetsregering som bildas har ett tydligt mandat, det behöver inte bli en upprepning av det sorgligt impotenta hattandet hit och dit som vi nu haft i två mandatperioder.