Sällan har så mycket stått på spel som under söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Där kan besked komma som får regeringen på fall.

Ända sedan januariöverenskommelsen slöts i början på 2019 har jag väntat på att den ska kraschlanda. Redan till höstbudgeten samma år hade det kunnat ske, men S gav vika och gjorde den största skattesänkningen för höginkomsttagare någonsin genom att avskaffa värnskatten. Det var ett svidande nederlag för S och en stor seger för L.

Inför årets höstbudget var det så Centerpartiets tur att få triumfera med att försvaga arbetsrätten och luckra upp LAS. En annan helig ko för S som man leder till slakt.

Socialdemokraterna gör vad som helst för att behålla ministerposterna. Men V har fått nog och vill nu fälla regeringen.

V är inte taffliga men otåliga

Jonas Sjöstedt har en ”rätt så tafflig position”, menar redaktör Widar Andersson i Folkbladet (S). Sjöstedt samlar nu stöd för att fälla en regering ”därför att den genomför den politik som de sa att de skulle göra när Vänsterpartiet släppte fram regeringen i januari 2019”.

Men Sjöstedt hade nog inte räknat med att S skulle offra all sakpolitik för att få sitta kvar. Och V har inget att vinna med en S regering som för borgerlig politik. Då passar det V mycket bättre med plakatpolitik och visa att deras röster räknas i riksdagen.

Och Sjöstedt har nu stöd av SD, KD och M, vilket gör att dessa fyra partierna kan avsätta Stefan Löfven inom kort.

Hur tänker Sjöstedt använda den makten i TV-debatten på söndag kväll? Det blir intressant att höra.

Liksom om Stefan Löfven, nu när han har en kniv mot strupen, har några nya trix att plocka ur rockärmen för att få V att backa.

Politiska obalanser borde leda till krasch

Grunddynamiken är ju den att bara 36 procent av riksdagen är röd, den lägsta andelen socialister sedan rösträttens införande. Ändå innehar man statsministerposten.

Det är denna obalans som jag förväntar mig ska leda till januariöverenskommelsens fall, även om politik inte följer fysikens lagar.

”Har vi som väljare tur så kan vi få ta del av politisk nutidshistoria i SVT på söndag kväll … Jag hoppas att programledarna känner historiens vingslag”, skriver Widar Andersson.

Ja, och Jimmie Åkesson kommer att göra allt för att syna korten. Han har ju ställt upp på misstroende för att, som säger ”syna bluffen” från Vänsterpartiet. Och jag tror Åkesson har rätt i sin skeptiska syn på hur hårt V kommer att gå åt S. Därifrån kommer mest tomma hot.

Hur länge ska partiets gräsrötter stå ut?

Men hur ställer sig det socialdemokratiska partiets medlemmar till att föra borgerlig politik bara för att trona i Rosenbad? Partiet har sålt smöret, och tappat mycket av inflytandet över politiken.

Hur länge kan S sälja ut sin politik, utan att det börjar svida rejält?

Är det Vänsterpartiets roll i debatten? Att peta i Socialdemokratins ömma sår så att partiet ger upp?

Bara att plocka fram chips och popcorn till söndag kväll och se om vi får några svar.