Sverige har blivit vilda västern med återkommande skjutningar. Utöver otrygghet i samhället och kroppsskador för dem som träffas finns också ett pris för skattebetalarna. Sjukvårdens kostnader blir så stora att annan vård hotas.

Varje patient på Karolinskas traumaenhet kostar i snitt 266 000 kronor att behandla. I Stockholms län hr 400 personer vårdats i regionen mellan 2009 och 2019, vilket motsvarar en tredjedel av landets totala skottskottskador.

Mer än tredubbling på tio år

Antalet personer som vårdas för skottskador har därmed mer än tredubblats de senaste senaste tio åren i Stockholm.

Traumacentrum på Karolinska har räknat på kostnaderna av dessa skottskador. I år har man behandlat 38 patienter för skottskador, till en total kostnad av 10 106 306 kronor och ett genomsnittligt antal vårddygn på 6,5 per patient.

– Det är en dyr resurs, men den räddar liv, säger Lennart Adamsson, chef för Karolinskas traumacentrum till SVT.

Den politiska ledningen slår larm om att kostnaderna skenar.

Totalt har regionen därmed betalat i snitt över en kvarts miljon per patient, vilket motsvarar 100 miljoner över en tioårsperiod – eller 74 årslöner för en sjuksköterska enligt regionens beräkningar.