Enligt DN/Ipsos vill en stor majoritet av väljarna ha en ny regering efter nästa val. Och bland väljarna som röstar på M och KD finns en klar majoritet som är redo att erbjuda SD ministerposter för att få ett maktskifte.

I stort sett alla som stödjer M, KD eller SD vill byta regering. Men även bland de väljare som röstar på C och L finns en tydlig majoritet som hoppas att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska tvingas packa flyttlådorna och lämna Rosenbad, skriver DN.

Vad Moderaternas väljare förväntar sig är tydligt i DN/Ipsos mätning. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) har ett tydligt mandat att försöka ta makten även med hjälp av Jimmie Åkesson (SD). Det mandatet är ännu starkare för M-ledarens parhäst Ebba Busch (KD).

Bland M- och KD-väljare finns tydliga majoriteter för att både förhandla och göra upp med SD, visar DN/Ipsos augustimätning. Bara en knapp femtedel av M-väljarna är negativa. Drygt hälften av moderaterna accepterar också att Kristersson ger SD ministerposter. I bägge dessa avseenden är stödet för SD-samarbete ännu större bland Ebba Busch sympatisörer.

Det framgår inte om man i mätningen ställt fråga om hur väljarna ser på möjligheten att Jimmie Åkesson som statsminister bildar en trepartiregering.