Polisen i Tyskland konstaterar att det egna landet och Sverige är mål för klanerna eftersom ”det är lättast att plundra socialförsäkringssystemet där”.

I tyske delstaten Nordrhein-Westfalen finns fler än hundra kriminella klaner, enligt den lokala polisen.

– Klaner söker sig till Tyskland och Sverige för att det är lättast att plundra socialförsäkringssystemen där, säger Thomas Weise vid polisen i Essen till Svenska Dagbladet.

Det är lätt att registrera folk på adresser och plocka ut socialbidrag. I staden Essen gjorde man razzia i ett hus där fler än 80 personer som fick socialbidrag var skrivna. Det visade sig att personerna inte alls fanns där.

– Socialbidrag lägger grunden. Här i Essen kan en familj ha tio, elva eller tretton barn som alla får socialhjälp. Då kommer man lätt upp i 4 000 euro (41.000 kr) i månaden. Familjen, mestadels männen, fördelar inte pengarna utan behåller mycket själva, säger Weise.

Många klaner regerar i sina områden som om de vore kungar. Struntar i tyska lagar, hånar och attackerar polisen, tvättar pengar, säljer narkotika och ägnar sig åt bidragsfusk, grova bedrägerier och människosmuggling.

Våld och förakt mot samhället

Dessa kriminella klaner sprider skräck också i Tyskland. Polisen går på offensiven mot storfamiljer som regerar med våld och förakt för samhället. Men en ny taktik har gett framgång – som svensk polis nu vill ta del av, rapporterar tidningen.

I delstaten Nordrhein-Westfalen med 18 miljoner invånare finns det enligt kriminalpolisen ett hundratal klaner med medlemmar som är ansvariga för i snitt 4 600 brott om året – med ett mörkertal som polisen tror vara många gånger högre.

Det är som ett eget slutet universum vid sidan av det vanliga samhället. Styrt av hederskultur, blodsband, patriarkaliska strukturer och egen rättsskipning.

Ser samhället som ett ”byte”

Storsläktnätverken, som påminner om maffiafamiljer, är en hett omdebatterad fråga Tyskland där inrikesminister Horst Seehofer i somras aviserade en hård kamp mot kriminella klaner.

– De betraktar det tyska samhället som ett ”byte” och bryr sig inte om våra lagar och regler, sa han och lovade mer pengar och mer personal.

Staden Essen går i spetsen för polisens kamp mot klanerna. De får många studiebesök från poliser utomlands som söker inspiration till av hur man kan tacklar klankriminaliteten. Klanerna har ofta förgreningar till andra länder i Europa.

Från Sverige har två polisdelegationer varit på plats. Den senaste i september under ledning av biträdande rikspolischefen Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning Noa.

– I Sverige har vi samma sorts brottslighet. Men vi talar sällan om klaner och pratar inte om brottslighet i termer av etnicitet, säger Håkan Wall vid Noa efter besök i Essen.

Det var detta som ändrades i helgens lördagsintervju med Mats Löfving som satte ljuset på denna etniskt baserade kriminalitet som statsminister Stefan Löfven fortfarande vägrar erkänna.