Sju ordföranden i Publicistklubben går nu samman i ett upprop för Lars Vilks. De kräver att konstnärens personskydd organiseras så att han kan få leva med sin mångåriga partner.

Yttrandefriheten är åter ifrågasatt från muslimskt håll sedan exemplar av koranen bränts. Rättegångar har också startat i Frankrike mot de extremister som låg bakom dödsskjutningarna på satirtidningen Chalie Hebdo. Ett tredje exempel på hur yttrandefriheten i väst attackeras är att konstnären Lars Vilks har livvaktsskydd sedan han ritat Muhammed som rondellhund.

Nu har polisen förhindrat att Lars Vilks kan flytta ihop med sin partner, eftersom hon inte anses ingå i ”skyddsobjektet”. De får bara träffas utomhus, på ”picknickar”, men de tillåts inte bo tillsammans. Skulle det göra det upphör hans livvaktsskydd.

Detta reagerar nu alla ordföranden i Pulicistklubben sedan 1997 emot. I Expressen skriver de:

– Vi talar ofta stolt om vår yttrandefrihet i Sverige. Men få har stått upp för Lars Vilks, som sedan 13 år tillbaka fått sitt liv omänskligt begränsat på grund av dödshot från extrema islamister. Det har gjorts flera försök att döda Lars Vilks och två personer har också dödats, eftersom Lars Vilks använde sig av sin yttrandefrihet 2007.

– Udden i Lars Vilks hundprovokation riktade sig inte främst mot muslimer, utan mot en konstvärld som enligt Lars Vilks alltför ofta är sövande tråkig och förutsägbar.

– Vi kräver, i yttrandefrihetens namn, att bevakningen av Lars Vilks omorganiseras så att han kan få leva i värdighet och i kärlek.