Det är en surrealistisk tid vi lever i. Ett enskilt ord kan tas helt ur sitt sammanhang och grovt vantolkas för att sedan låtsas bli upprörd över vantolkningen. Och diskussion om detta ord anses av vänstern som viktigare än den verklighet där 12-åriga flickor kan skjuts till döds i gängvåld.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har under tisdagen gjort sig till nättroll för att skapa indignation över vad Oscar Sjöstedt (SD) sa i riksdagens budgetdebatt.

Sjöstedt tog upp ett aktuellt fall i migrationsdomstolen där en afgansk man successivt under asylprocessen hävdat inte mindre än elva skäl för asyl.

 1. Talibanerna jagade mig
 2. Jag har hepatit B
 3. Jag är ”socialt handikappad”
 4. Jag är avfälling, ”inte så stark tro på islam”
 5. Jag är självmordsbenägen
 6. Jag är ett barn
 7. Jag har ångest och depression
 8. Jag har sömnsvårigheter
 9. Jag har posttraumatiskt stressymptom
 10. Jag är ”utvecklingsstörd, mentalt handikappad”
 11. Enligt test har jag ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning”

Migrationsverket konstaterar att fakta bestrider mannens påståenden eller saknar trovärdighet. Beslutet blir att han ska utvisas.

Mannen överklagade till Migrationsdomstolen där två S-ledamöter och en L-ledamot beviljade mannen uppehållstillstånd, trots att de konstaterar att han saknar asylskäl. Han får uppehållstillstånd på grund av ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning”, som det står i domen.

Ordval som vissa låtsas bli upprörda över

Det var detta domstolsärende som Oscar Sjöstedt nämnde i budgetdebatten och frågade om de styrande partierna anser att Sverige ska öppna gränserna för alla, förmodligen, miljontals personer i världen med ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning”. Han använde dock en mindre byråkratisk formulering, ”lågt intellekt” om detta skäl för att ge uppehållstillstånd.

Socialdemokraterna med stödpartier öppnar alltså Sveriges gränser för hela världen, så länge de säger sig vara intellektuellt funktionsnedsatta.

Men istället för att diskutera den enorma invandring som denna migrationspolitik innebär, så ondgör man sig över ordvalet. Det anses fruktansvärt att Sjöstedt bytt ”lindring” mot ”lågt” och ”intellektuell funktionsnedsättning” mot ”intellekt”.

Enligt Aftonbladets Anders Lindberg, som jag debatterade detta med i Sveriges Radios Studio ett på tisdagseftermiddagen, bevisar detta ordval vilken hemsk människosyn Sverigedemokraterna har.

Låt verkligheten stå i fokus

Jag påpekade att det är sakfrågor som borde diskuteras – det grova gängvåldet exempelvis, som innebär att människor dör, eller hur många miljoner ”intellektuellt funktionsnedsatta” som S vill att Sverige ska ta emot – inte att medvetet och fegt vantolka ordval som görs i en debatt.

Denna sätt att hänga upp sig på ordval, istället för att höra vad debattörer avser och menar med sina resonemang, är vänsterns sätt att döda debatter. Istället för att tala om hur mycket invandringen ska öka, försöker de få samhällsdebatten att handla om hur förskräckligt det är att använda orden ”lågt intellekt” istället för ”intellektuell funktionsnedsättning”.

Det yttersta syftet är givetvis att få alla motståndare att tystna av rädsla att bli hudflängd för ett enstaka ord.

Med vänstern ska inte få stoppa debatten med hårklyverier i ordval. Gå aldrig på den finten!