Joe Kennedy III har som första kandidat i familjen förlorat primärval i sin hemdelstat Massachusetts i natt. Det visar hur stark vänsterradikalismen är i demokratiska partiet.

Han är barnbarn till Robert Kennedy och ställde upp i primärvalet mot sittande senatorn Edward Markey om vem som ska vara demokratiska partiets kandidat i höstens val.

Aldrig tidigare har en Kennedy som ställt upp förlorat inom det egna partiet. Särskilt inte i Massachusetts. Och särskilt inte med tanke på att han hade politisk erfarenhet, som kongressman sedan 2013.

Joe Kennedy III var länge storfavorit. Medier har till och med föreslagit att Edward Markey, som suttit i Washington i 44 år, borde pensionera sig för att slippa sluta sin politiska bana med en förnedrande förlust.

Men Joe Kennedy erkände sig besegrad i natt.

Vad hände?

Kennedy, som är 35 år yngre än Markey och borde kanske ha haft radikala ungdomarnas stöd, sökta på traditionellt vis stöd hos partiets etablissemang, som talman Nancy Pelosi, rapporterar The Sun.

Istället var det den 74-årige Markey som anslöt sig till den extrema vänsterfalangen som vuxit fram i demokratiska partiet. På det sättet fick han stöd av vänsterns aktivistiska ”stjärnor” Alexandria Ocasio-Cortez, Jamaal Bowman och Cori Bush. De som talar om revolution och stöder upplopp och plundringar.

Primärvalet visar hur stark denna vänsterfalangen har blivit i partiet.