Tidigare mätningar av partisympatierna i september bekräftas också av Sifo. De tre oppositionspartierna skulle få majoritet om mätningen vore valresultat.

Socialdemokraterna fortsätter backa i Sifo. MP och L hamnar under fyraprocentsspärren och skulle åka ur riksdagen.

Därför får M, SD och KD egen majoritet i Sifo.

Frågan är vad dessa partier skulle göra av en sådan majoritet. Något enigt uppträdande finns inte. Och i flera kommuner, som Stockholms stad, samarbetar Moderaterna och Kristdemokraterna hellre med Miljöpartiet än med Sverigedemokraterna.

Ju närmare valet vi kommer desto större kommer trycket bli på att oppositionspartierna talar om hur de ser på sin roll med en ny riksdagsmajoritet.

SD har nära kontakt med borgerliga – i Danmark

Det är symptomatiskt att det borgerliga parti som har lättast att umgås med Sverigedemokraterna är förra statsministerpartiet i Danmark – Venstre.

Venstre, som är ett liberalkonservativt parti med rötterna på dansk landsbygd, fick 23,4 procent av rösterna i senaste danska folketingsvalet, medan det danska parti som M-ledaren Ulf Kristersson nyligen hade lunch med fick 6,6 procent i samma val.

Jimmie Åkesson och förre migrationsministern Inger Støjberg (Venstre) möttes häromdagen i Köpenhamn och hon konstaterade att ”det inte är någon hemlighet” att de två politikerna har mycket gemensamt.

Sverige behöver en slagkraftig opposition

Det är trist att inte mer händer i mötet mellan de tre svenska oppositionspartierna. Sverige skulle verkligen behöva mer av tyngd och gemensam slagkraft än en stor mängd separata medieutspel utan förankring hos någon annan än den egna partiledningen.

Åkesson har aldrig tvekat om behovet av en ny politisk riktning. Samtidigt utstrålar Moderaterna allt annat än tydlighet. Allra minst när man ser hur partiet agerar i exempelvis Stockholms stadshus, där man låter Miljöpartiet domdera medan M låter sig förpassas till andrafiol.

Det är dags att börja räta ut frågetecknen. Vi har passerat halvtid i mandatperioden. Det är mindre än två år till valdagen.