Det är främst inom de så kallade territoriella kriminella nätverken, gäng som har kontroll över ett geografiskt område och upprättar illegala vägspärrar in i förorter som barnrekryteringen förkommer.

Värvningen av barn sker smygande. Det kan handla om att någon i närheten ber yngre barn om mindre tjänster. Det kan vara att hålla koll på vilka som kommer in i området och på så vis kan kriminella gäng och klaner med barnens hjälp upprätthåller kontroll över förorten.

– När de här gängen är ute och rör sig så kanske de bjuder några ungar i kvarteret på pizza och dricka och så, sen ber de om en tjänst. De säger åt barnen att hålla koll och höra av sig om polisen kommer, och då ser ju de här ungarna det som ett litet spännande uppdrag, säger Ulf Merlander, tidigare lokalpolisområdeschef i Göteborg till DN (betalvägg).

En sorts grooming

Det gäller främst pojkar som kan vara så unga som åtta år. De utsätts för en form av grooming – den brottsliga metod som används av vuxna som manipulerar barn i sexuellt syfte – men inte av okända utan av släktingar eller vuxna med samma kulturella ursprung.

– Det här systemet kommer inifrån. De kriminella är också grannar, kusiner, en kompis till en bror. De kriminella står för hotet och våldet men också för skyddet. Detta tillsammans med gangsterromantik, identitetsbyggande och ett skevt maskulinitetsideal gör att deras beteende normaliseras, säger Maria Wallin, utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor inom Göteborgs stad.

I takt med att barnen blir äldre utför de allt tyngre uppdrag. Och i takt med att de avancerar blir tvånget att stanna större och det blir allt svårare att lämna gruppen.

– När de är 13–14 kan de antingen börja sälja narkotika eller delta i organiserat snatteri. När de börjar med det kan de bli kvarhållna eller tvångsrekryterade på olika sätt. Det är viktigt att ha med sig att de inte rekryterar vem som helst, de känner in och spårar upp dem som är sårbara och mottagliga, säger Maria Wallin.