Sverige sjunker ner i laglöshet och polisen förklarar att man inte har lagliga möjligheter att komma åt de 40-tal klaner och släktbaserade kriminella nätverk som står för utvecklingen. Men Socialdemokratiska politiker vägrar att tala om klaner.

Trots att rikspolisledningen klargjort att ett 40-tal klaner och kriminella släktbaserade nätverk driver brottsligheten, vägrar kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Boel Godner (S) att prata om ”klaner och släkter”.

I just Södertälje finns en av de mäktigaste klanerna, Södertäljenätverket. De dominerar kommunen. Men Socialdemokratin blundar.

– Jag pratar aldrig om sådant, jag gör inte skillnad på folk och folk, jag vägrar göra det, och prata om liksom klaner och släkter och så där, utan det är grovt kriminella människor som valt att leva i parallella system, säger Godner i Ekots lördagsintervju.

Detta trots att den brottslighet som finns i kommunen rör systematiska välfärdsbrott, som fusk med läkarintyg, och handel med arbetstillstånd och svartkontrakt. Hon menar att många problem beror på att Södertälje tagit emot fler nyanlända än andra på grund av Ebo-lagen, och som utnyttjas av kriminella.

I polisens underrättelserapportering beskrivs ett parallellt samhälle, där nätverket agerar bland annat bank, sjukhus, försäkringsbolag och bostadsförmedlare. Men den socialdemokratiska kommunledningen ser ingenting av detta.

– En tredjedel av vår befolkning är assyrier, syrianer, kaldéer, en folkgrupp som hållit ihop i tusentals år, och det är helt unikt att det är så många som bor på en enskild plats. Det som varit svårt under kriget i Irak och Syrien är att så väldigt många kom på samma gång till Södertälje, när Sverige beviljade permanent uppehållstillstånd. Så att det blev enormt segregerat och trångbott, säger Godner som om svårigheter utomlands betyder att migranter genom brott får tömma den svenska välfärden på pengar.

Hon medger att hon länge känt till den organiserade brottsligheten. Ändå har den kunnat expandera under många år. Inte minst i Södertälje.