SD, M och KD har stärkt sin trovärdighet bland väljarna i de tyngsta sakfrågorna enligt Demoskop, medan S och samarbetspartierna tappar i trovärdighet.

ANALYS. Demoskop mäter regelbundet vilka partier väljarna anser har den bästa politiken på tolv centrala områden.

I maj ansåg väljarna att S hade den bästa politiken på hela fyra av de tolv områden som ingår i mätningen. Nu är man bäst i en enda: Skola/barnomsorg. Socialdemokraterna tappar förstaplatsen i att vara bästa parti för jobben (M anses nu bäst), äldreomsorgen (KD anses nu bäst) och delar förstaplatsen om sjukvård med KD.

– Coronakrisen har varit förödande för Socialdemokratin, summerar Aftonbladets kommentator Lena Mellin.

Under pandemin har Socialdemokraterna inte visat någon regeringsduglighet, utan snarare smitit från ansvaret och överlåtit åt myndigheterna att regera landet. Det märker svenska folket av, som på alla politiska sakfrågor har lägre tilltro till Socialdemokraternas förmåga.

SD bäst på tre av tolv politikområden

Sverigedemokraterna är enligt väljarna bäst på invandring, integration och lag/ordning. Partiet är också starka på de viktiga frågorna om landets ekonomi och försvar. Däremot är man fortsatt svagare i mjuka sektorer som vård, äldreomsorg och skola/barnomsorg.

Moderaterna är starka i ekonomiska frågor, där väljarna anser partiet bäst på företagande, landets ekonomi och jobb samt försvar.

Kristdemokraterna har knipit två förstaplatser: äldreomsorg och sjukvård (delad).

Regeringen och stödpartierna är bara bäst på tre av tolv områden: Miljö, jämställdhet och sjukvård (delad med KD). Noterbart är också att dessa partier förlorar förtroende i alla frågor, utom om skola där L ökar en procentenhet till 12 procent.

Demoskop ”parti med bästa lösningarna” i september 2020. Källa: Aftonbladet.