Fyra månader efter att skatt på platspåsar infördes konstaterar flera experter att den är ett praktfiasko. Miljöpåverkan har ökat, skatteintäkterna uteblivit och nu råder dessutom brist på påsar.

När Miljöpartiet får styra landet går det illa – inte minst för miljön.

– Hållbarhetsarbetet är för viktigt för att slarvas bort på symbolfrågor, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna till F+.

Skatten försämrar miljön

Det kan låta bra att färre väljer en plastbärkasse i livsmedelsbutiken nu när den kostar uppåt sju kronor. Men eftersom så många i stället väljer en pappåse, eller en avfallspåse på rulle som allt fler har börjat använda, blir effekten tvärtom sämre för miljön.

Sedan skatten infördes har försäljningen av beskattade plastbärkassar minskat med 70 procent hos Ica i Sverige. Samtidigt har Icas försäljning av icke beskattade plastkassar, avfallspåsar på rulle, ökat med 60 procent, och obeskattade papperspåsar med 60–70 procent, berättar Runar Brännlund, professor på Handelshögskolan vid Umeå universitet.

– De beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt.

Avfallspåsarna är däremot ofta för tunna för att använda flera gånger och ofta är de tillverkade av fossil plast även om det börjar förändras.

Det har inte funnits några faktaunderlag från regeringens sida om på vilket sätt en plastpåseskatt skulle ge bättre miljö.

– Man måste precisera vad det är man vill uppnå. Om den motiveras av miljöskäl – vad ger det att vi använder färre plastpåsar? Jag har inte sett en enda siffra på det, säger Runar Brännlund.

– Det är rent bondförnuft att ta reda på det och jämföra. Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att förstå.

Papperspåse 43 gånger sämre ur miljösynpunkt

Pär Bygdeson instämmer i att bärkassarna av förnybar eller återvunnen plast också är mycket bättre än papperspåsar och bomullskassar.

– En pappkasse är 43 gånger mer miljöbelastande i sin livscykel och en bomullspåse behöver användas 20.000 gånger för att komma ner i samma miljöbelastning som en engångsplastpåse.

Han bekräftar också att allt fler använder avfallspåsar i plast på rulle som de har med sig i väskan. Ökningen är så markant att de till och med börjar ta slut på många håll.

Avfallspåsarna är ofta tillverkade av fossil plast och ger därför sämre miljöpåverkan än bärkassar som både används flera gånger och är tillverkade av av förnybart material eller återvunnen plast.

Ingen skatteintäkt

I och med att allt färre köper plastbärkassar är det inte heller någon skattemässig framgång för staten. Efter ett par månader var skatteintäkterna 50 miljoner kronor vilket var långt ifrån förväntat. Regeringen räknar med att skatten ska ge två miljarder i intäkter i år.

– Skatten är orimlig! Den kopplar inte till någon klimateffekt och den minskar inte nedskräpningen för vi vet att få av dem hamnar i naturen. Vi hoppas nu verkligen att skatten ses över av politikerna. Den som gör fel måste kunna göra om och göra rätt, säger Lena Lundberg på IKEM, en branschorganisation för kemi-, plast- och materialföretag.