Barnen blev snabbt pigga och friska när de kom bort från föräldrarnas kontroll. Någon unik svensk sjukdom var aldrig ”apatiska barn”. Barnen utnyttjades för att få uppehållstillstånd i Sverige.

För runt 15 år sedan var frågan om så kallade apatiska flyktingbarn ett stort debattämne i Sverige. Det handlade om barn i asylsökande familjer som hade uppgivenhetssyndrom, som slutade äta, gå och prata. 

Hela det offentliga Sverige hävdade att det fanns en ny, unik svensk sjukdom med diagnos ”apatiska barn”. För att barnen skulle bli friska krävde alla svenska etablissemang att familjerna skulle få stanna i Sverige även om de saknade asylskäl.

De som hävdade att det var bluff, att föräldrarna manipulerade barnen för att familjen lättare skulle få asyl, hängdes ut som rasister, fascister och nazister.

Alla myndigheter godtog att det var en sjukdom. Socialstyrelsen godkände diagnosen.

Detta trots att vårdpersonal och andra tjänstemän som arbetade med fallen visste att det var en bluff. Man var rädda för chefer och kolleger och jätterädda för att bli uthängda i medier och bli kallade rasister.

Bluffen avslöjas

I nya boken ”De apatiska barnen” vittnar nu läkare och poliser om hur snabbt barn blev pigga och friska när de kom bort från föräldrarnas kontroll.

– De berättar om saker som inte fick komma fram, som tystades ned på barnens bekostnad, säger författaren Ola Sandstig till Expressen.

Särskilt i samband med utvisningar när familjerna redan förlorat sin kamp för uppehållstillstånd och barnen därför inte längre behövde låtsas vara sjuka.

– Många läkare och andra i vården tycker att det är skönt att öppet kunna berätta om sina erfarenheter. Tidigare vågade de inte gå ut med sina åsikter, inte säga det högt. Det var ett enormt tryck att rätta in sig i fållan, säger Ola Sandstig.