Fyra unga män dömdes för att ha anlagt diskoteksbranden i Göteborg 1998 som kostade 63 unga människor livet. Nu vägrar gärningsmännen att betala skadestånden – och de slipper undan.

500 anhöriga till dödade och skadade överlevande tilldömdes skadestånd när de fyra gärningsmännen fälldes för mordbranden och fick några års fängelse. Brottsoffermyndigheten har förskotterat utbetalningarna på drygt tio miljoner kronor.

Brottsoffermyndigheten riktar sedan kravet mot gärningsmannen. Skulderna ska inte preskriberas och myndigheten har i flera fall tagit strid mot skuldsanering för kriminella.

”Vill inte betala”

Nu är de dömdas skuld noll. I ett tidigare okänt beslut från 2017 som Expressen tagit del av har Brottsoffermyndigheten beslutat att inte gå vidare med kraven mot de skyldiga till diskoteksbranden och hela skulden är avskriven.

En del av förklaringen till beslutet är att skadestånden inte dömdes ut under brottmålsrättegången men också att ”gärningspersonerna är negativt inställda till att betala” och att de ”bestrider ansvar”.

Slutsatsen är alltså att det lönade sig för de skyldiga till diskoteksbranden att vägra göra rätt för sig.