Novus nya partiledarundersökning visar fallande förtroende för Stefan Löfven och något ökat för bland annat Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C).

Förtroendet för Löfven minskar från 40 till 35 procent, enligt undersökningen. Drygt 35 procent uppger också att de har förtroende för regeringen som helhet, en minskning med 5 procentenheter jämfört i juni. I början av mars låg förtroendesiffran för regeringen på 48 procent.

– Det här bekräftar att människors uppfattning av coronapandemin är att krisen är över. Det bidrar till att Löfven tappar signifikant i förtroende, säger Torbjörn Sjöström på Novus till SVT.

Förändringarna är i övrigt små

Den avgående V-ledaren Jonas Sjöstedt får högst förtroende igen, 36 procent (+2) har stort/mycket stort förtroende för honom. Stefan Löfven har som sagt tappat och ligger tvåa med 35 procent (-5).

Att de två röda partiledarna ligger i topp beror förmodligen på att båda partiernas väljare samverkar om att ge högt betyg.

Trea ligger Ulf Kristersson med 32 procent (-2) och fyra Ebba Busch på 29 procent (-2).

Jimmie Åkesson har ökat sitt förtroende till 27 procent (+1).

På den nedre halvan ligger Annie Lööf med 24 procent (+3), Isabella Lövin på 11 procent (0) och Per Bolund på 10 procent (-1) samt Nyamko Sabuni på 8 procent (+1).