Polisen bekräftar på förmiddagen att ett ex av koranen brunnit i Rosengård på fredagsmorgonen. Man letar efter dem som gjort det, även om det är fullt lagligt enligt svensk yttrandefrihetsgrundlag att ha sönder en bok man själv köpt.

Polisen har under fredagsmorgonen fått in ett larm om en koranbränning i Rosengård. Trots att det är lagligt att förstöra en bok har flera polispatruller letat efter dem som tillämpar sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. 

– Vi kan bekräfta att en koran har brunnit, säger pressinformatör vid polisens ledningscentral till Kvällsposten.

Det var strax efter kl 8 som polisens ledningscentral blev uppringd av en person som sa att någon eller några personer eldat upp en bok vid Bennets väg.

Polisen är nu på plats, men det finns i nuläget inga misstänkta och heller ingen brottsrubricering. Stämningen på platsen ska vara lugn enligt polisen.

Upplopp och attacker mot blåljuspersonal

Efter att en koran sparkats på och bränts på Stora torget i Malmö den 28 augusti startades ett upplopp några timmar senare i protest mot bränningen. Trafiken blockerades, bildäck eldades, polisen attackerades, brandmän angreps och judefientliga slagord skreks på Malmös gator.

Sådana upplopp och slagord är olagliga, till skillnad från att ha sönder en bok.