Den första debatten i USA mellan presidentkandidaterna inför valet i november blev ”historisk” i meningen att oförskämdheterna var fler än de seriösa svaren.

Det var som ett skolgårdsbråk, skriver Fox News. Joe Biden kallade presidenten ”clown” och att han skulle ”hålla käften”, medan Trump anklagade Demokraterna för att stå för en socialistisk politik.

Trump gick på offensiven, men Biden höll ställningarna och undvek de tidigare tillfällen där han blivit svarslös eller givit obegripliga och sluddriga svar. De två pratade ofta samtidigt i grälsjuk ton.

Har samhället blivit bättre eller sämre?

Presidenten pekade på framgångar under hans tid i Vita huset, om en stärkt ekonomi. ”Det har aldrig funnits en administration eller president som har gjort mer än jag har gjort under en period av tre och ett halvt år, och detta trots riksrättsfloppen. ”

Biden menade tvärtom att USA blivit svagare, sjukare, fattigt och mer våldsamt under Trump.

Han avvisade Trumps angrepp om att han kommer att gå till vänster och bli i händerna på Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez, och försökte framställa sig som en stadig ledare av ett parti i den politiska mitten.

Lag och ordning

Trump anklagade Biden för att inte ha tagit avstånd från de våldsamma upploppen och inte stå upp för lag och ordning i Demokratiskt styrda städer. ”Amerikanska folket vill och kräver lag och ordning men du är rädd för att ens säga det”, konstaterade Trump.

På direkt fråga från programledaren om hur Biden ställer sig till den oro som finns i många städer, svarade Biden ”Jag innehar ingen maktposition idag” (I don’t hold public office now). Han sa också kort och oinspirerat att ”våld borde åtalas”.

Domare i Högsta domstolen

Biden kritiserade att Trump nominerat en ny domare till Högsta domstolen så nära inpå valdagen. Trump svarade att han vann valet och att hans mandatperiod inte är över än. Sedan krävde han svar på vilken domare Biden skulle nominera om han var president. Biden vägrade att svara.

Också här blev det tydligt att Trump ger klara svar till väljarkåren, medan Biden som traditionell politiker försöker smita undan från att ge raka svar.

Vem vann?

Det var inte mycket substans i debatten. Men Trump gav ett antal raka svar, medan Biden gled undan. Trump var mer offensiv, och Biden kunde inte hålla sig på en anständig nivå utan tillgrep oförskämdheter som aldrig hörts i presidentvaldebatter förr, Trump är ”lögnare”, ”inte smart”, ”sämsta president någonsin”, ”clown” och att han skulle ”hålla käften”.

Därmed är nu Biden inte bättre än Trump när det gäller etikett och anständighet.

Men. Alla väntade på att Biden skulle göra bort sig. Att han skulle börja svamla osammanhängande meningar. Det gjorde han inte.

De mycket lågt ställda förväntningar som fanns på Biden, förmådde han att överträffa. Allt medan Trump var som alla förväntat sig.

Därmed blev det en oavgjord match. Biden stod upp. Det såg många som en seger för honom. Men om dessa låga förväntningar på Biden gör osäkra väljare mer benägna att rösta på honom är ju en annan sak.