Den brutala filmen där en kvinna slås ned bakifrån och fått stor internationell spridning om hur våldsamt och otryggt Sverige blivit, utreds av polisen som uppger att det finns en misstänkt i Malmö. 

Misstankarna om den fega misshandeln mot kvinnan som slås i huvudet bakifrån, riktas mot en man i 20-årsåldern som har ett långt brottsregister. Han har tidigare dömts för misshandel, enligt källor till Expressen.

20-åringen finns med på andra filmer, bland annat på en där han hotar en person med vapen. Polisens utredare som är specialiserade på att undersöka innehållet i mobiltelefoner har kommit fram till att filmen med den misshandlade kvinnan togs på Helsingborgsgatan i Malmö och förmodligen spelades in någon gång i juni förra året.

Efter att polisen i mitten av september i år kunde slå fast att det misstänkta överfallet skedde på Helsingborgsgatan i Malmö upprättades en anmälan. Några dagar senare visades filmen i TV3:s Efterlyst.

Efter efterlysningen fick polisen kontakt med en kvinna som man tror är samma person som ser ut att bli nedslagen på filmen.

Svenskt gatuvåld i internationell press

Filmklippet har också uppmärksammats internationellt. Exempelvis har brittiska Daily mail rapporterat om det oprovocerade gatuvåldet i Sverige.

Enligt polisen är filmen äkta och visar en riktig misshandel.

– Ja absolut, det arbetar vi utifrån, har förundersökningsledare konstaterat.

Mannen som misstänks slå ner henne enligt filmen syns tillräckligt tydligt för att polisen ska kunna identifiera honom. Men polisen har också en mobiltelefon som togs i beslag under våren. Mobiltelefonen och dess innehåll ingår som en del i utredningen av ett mord.

Misstankarna mot 20-åringen är i det här stadiet svaga. Han har dömts under en lång följd av år i bland annat Malmö tingsrätt. Han ska enligt en dom från tidigare i år ha kopplats till grov organiserad brottslighet. 

Han är också dömd för inblandning i bedrägerier med bank-ID där framför allt äldre lurats och blivit av med stora summor. 

I den senaste domen mot honom konstaterar tingsrätten att brotten han begått skulle ha lett till fängelsestraff om han hade fyllt 20 år när de begicks. Istället släpptes han ut med skyddstillsyn för att kunna fortsätta trakassera svenska befolkningen.