Sedan inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade 34 punkter mot våldet förra hösten har skjutningarna blivit fler, mördandet ökat och sprängningarna blivit talrikare, än året innan programmet presenterades. 

När Damberg lade fram programmet beskrev han det som ”det mest kraftfulla och massiva program mot gängkriminalitet som någonsin har presenterats i Sverige”.

Ett år senare har ändå just dessa brott ökat.

SVT Nyheter har jämfört tiden mellan september 2018-augusti 2019 med september 2019-augusti 2020 och det visar sig då att antalet skjutningar, antalet avlidna och antalet sprängningar har ökat.

– Jag kan förstå den frustrationen. Jag känner den ofta själv. Men ska man ha nya lagar då måste det vara genomarbetade lagar som domstolarna kan döma efter, kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S) de nya uppgifterna.