I natt svensk tid tillkännagav president Trump sin kandidat till ny domare i amerikanska Högsta domstolen. Det blev förhandsfavoriten Amy Coney Barrett.

Trump presenterade sin kandidat i Vita husets rosenträdgård och utöver de översvallande omdömen han kunde citera om hennes juridiska intellekt konstaterade han med stolthet:

– Hon är, om hon godkänns, den första mamman till skolbarn som någonsin suttit i USA:s Högsta domstol.

Trump berättade också att hon är sjubarnsmamma. Fem egna barn, varav ett har Downs syndrom, och dessutom två adopterade barn från Haiti.

Efter uppväxten i New Orleans, i den konservativa södern, blev Coney Barrett toppstudent vid University of Notre Dame i Indiana. Hon gick vidare till att bli juridikprofessor och undervisade på sitt gamla lärosäte i 15 år.

När Amy Coney Barrett tackade för nomineringen hyllade hon sin företrädare, Ruth Bader Ginsburg, som började sin karriär när kvinnor inte var välkomna till det juridiska fältet. ”Men hon krossade glastaken.”

Amy Coney Barrett påpekade också att hennes mentor Antonin Scalia och Ginsburg hade mycket skilda juridiska uppfattningar när de tjänstgjorde i HD, men de ändå var nära vänner.

Senaten godkänner

Även om presidenten föreslår nya domare i USA:s Högsta domstol, är det senaten som förhör den nominerade domaren och därefter beslutar genom omröstning om att godkänna eller underkänna presidentens föreslagna domare.

Senatens offentliga utfrågning av Coney Barrett väntas starta den 12 oktober och pågå i flera dagar. Här kommer hon att få frågor om sin rättsliga filosofi, samt vad hon tycker i några brännande politiska frågor.

Demokraterna kommer att försöka fördröja omröstningen. Det kan också förekomma fula försök att smutskasta domaren. Vid förra nomineringen anklagades domaren för våldtäkt för 35 år sedan, utan att några bevis framfördes och utan att kvinnan som framförde anklagelsen någonsin polisanmält händelsen eller någon gång berättat för närstående. Det bevisades inte ens att kvinnan överhuvudtaget träffat domaren som smutskastades.

Fullföljer ännu ett vallöfte

Med sin nominering uppfyller Donald Trump sitt vallöfte att nominera konservativa domare till Högsta domstolen. Och det med råge. Ingen annan president har kunnat nominera tre domare, som Trump nu gjort.

Många konservativa och kristna ogillar Donald Trumps uppförande och stridslystnad. Den nackdelen uppväger han med råge genom att fullfölja vallöften som detta.