Franska satirtidningen Charlie Hebdo publicera åter Muhammed-karikatyrer nu när flera av islamisterna bakom attentatet då nästan hela redaktionen sköts ihjäl ställs inför rätta.

”Allt detta, på grund av detta”, står det med stora bokstäver på framsidan av det senaste Charlie Hebdo-numret, bredvid en rad karikatyrer av den islamske profeten Muhammed.

Nya numret släpps i Frankrike på onsdagen, när rättegången inleds mot 14 islamister som misstänks ha varit inblandade i terrorattacken i januari 2015. Två beväpnade jihadister stormade tidningens redaktion och sköt ihjäl tolv personer, bland dem flera av Frankrikes mest hyllade tecknare.

”Vi kommer aldrig att lägga oss ned. Vi kommer aldrig att ge upp”, förklarar redaktören Riss varför man återpublicerar teckningarna i tidningen. Redaktionen skriver att man hittills inte velat publicera Muhammed-teckningar igen, då det kräver ett syfte och att publicering ska bidra till debatten, rapporterar Le Figaro.

Det var 2006 som Charlie Hebdo publicerade tolv teckningar som danska Jyllands-Posten tidigare hade publicerat. Det numrets framsida – där en tecknad profet håller för ögonen och beklagar sig över att det är ”jobbigt att vara älskad av idioter” – tar plats i mitten på denna veckas framsida. Teckningen gjordes av Jean ”Cabu” Cabut, som sköts till döds vid attentatet 2015.