SD och V har deklarerat att man är beredd att stryka ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften ur regeringens budget. Det skulle ge 18 miljarder mer till välfärden under två år. M och KD har inte svarat på om de är med.

JÖK-partierna – regeringen med Centerpartiet och Liberalerna – föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för unga med 18 miljarder kronor under två år. Den tillfälligt sänkta arbetsgivaravgiften ska gälla för unga i åldrarna 19-23. Den är tänkt att träda i kraft i april nästa år.

Alla ekonomiska analyser visar att en sådan sänkning inte ger särskilt många jobb. Enligt en kalkyl kostar varje ungdomsjobb över en miljon kronor i sänkt arbetsgivaravgift.

Sverigedemokraterna vill istället sänka arbetsgivaravgifterna för alla i syfte att minska skatterna på arbete. Till skillnad från regeringen och samarbetspartierna föreslår partiet en generell nedsättning, som alla får ta del av oavsett ålder.

– Jag tycker att det är lättare att göra en generell sänkning, som träffar alla. Sedan om du har anställt en ungdom eller till och med en pensionär eller någon däremellan, det ska inte spela någon roll, säger Oscar Sjöstedt till Ekot.

Nu när Vänsterpartiet är beredda att rösta bort ungdomsrabatten i arbetsgivaravgiften på 18 miljarder kr ställer Sverigedemokraterna upp och är beredda att fälla regeringens förslag.

Muf stöder fällning

Också Moderaternas ungdomsförbund, Muf, tycker att moderpartiet ska göra gemensam sak med V och SD, som man gjort tidigare.

– Det finns fler saker i regeringens budget som man skulle kunna skjuta ner. Regeringen håller på och tar landet i fel riktning och Moderaterna har som oppositionsledare ett ansvar att ta initiativ, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till Aftonbladet.

Däremot kommer inga besked från Moderaternas eller Kristdemokratens partiledningar. De vill vänt till dess de lägger fram sina egna budgetalternativ.

Min gissning är att M och KD ställer upp och ser till att åter fälla regeringens budgetförslag när det finns en majoritet med V-SD-M-KD.

Det skulle ligga i linje med deras egen politik och det skulle visa regeringen att man är i minoritet och därför måste förankra sina förslag i riksdagen. Det är också en viktig läxa för C och L, att man inte kan tänka bort vissa partier i riksdagen utan borde lära sig att respektera svenska folket.