Två från varandra oberoende analysmodeller pekar på en seger för Donald Trump med 362-176 elektorsröster respektive 410-128 elektorsröster.

KOMMENTAR. Dessa två analysmodeller har på olika beräkningsgrunder haft rätt prognos i de senaste 17 presidentvalen respektive rätt i 25 av de senaste 27 presidentvalen. De är överens om en sak: Donald Trump vinner stort över Joe Biden den 3 november.

Detta trots att opinionsmätningarna ger Joe Biden ett tydligt övertag. Problemet är att opinionsmätningar är köpta av mediehus som bedriver kampanj åt Joe Biden. De är inte objektiva. Och därför har de ofta haft fel, inte bara om att Hillary Clinton skulle vinna 2016.

Många presidenter har legat illa till

Förvånansvärt ofta har den kandidat som till slut vinner ett presidentval legat illa till några månader före valdagen. Bill Clinton låg ett tag 19 procentenheter efter George Bush (den äldre), och Ronald Reagan låg 25 procentenheter efter Jimmy Carter. Även i närtid: Barack Obama låg 4 procentenheter under John McCain.

Listan kan göras lång över vinnare som låg efter i opinionsmätningar, där ett litet urval väljare tillfrågas om hur de tänker rösta.

Prognoser kan utarbetas på andra sätt

Men det finns andra metoder att prognostisera vem som vinner.

En enkel men pålitlig metod är att följa börsutvecklingen. Exempelvis har börsindexet S&P 500 ”haft rätt” i de nio senaste presidentvalen. Om detta index har ökat under de tre månaderna före valdagen, vinner det parti som innehar Vita huset. Om S&P 500 tappar under perioden, vinner oppositionspartiet, skriver Ned Ryun som startat den konservativa tankesmedjan American Greatness.

Jämfört med 3 augusti ligger S&P 500 nu på omkring 102 procent, och skulle det hålla i sig till början av november indikerar detta börsindex seger för Donald Trump.

Mer avancerade modeller

Statsvetaren Helmut Norpoth har utvecklat sin ”primary model” som inte bara förutspådde att Donald Trump skulle vinna 2016, utan vars beräkningsmodell ger rätt utfall i 25 av de 27 presidentval som hållits sedan 1912.

Norpoth säger nu att president Trump kommer att besegra Joe Biden med hela 362-176 i elektorskollegiet.

En annan modell, Trend Macro, utarbetad av macroanalysbolaget Trend Macrolytics, har förutspått alla vinnare i de senaste 17 presidentvalen. Deras analysmodell visar nu på en seger för Trump med hela 410-128 elektorsröster.  

I valet 2016 vann Trump med 304 elektorsröster mot 227 för Hillary Clinton.

Den största seger som någonsin vunnits sedan elektorskollegiet utsetts i allmänna val är 525 röster mot 13 – Ronald Reagan mot Walter Mondale 1984. Före allmän rösträtt utsågs en president med samtliga elektorsröster både 1788 och 1792 – George Washington.

Jordskredsseger vore bäst för alla

Vänsteraktivisterna i Demokratiska partiet har aldrig accepterat att Donald Trump vann 2016 och förbittringen kommer att vara ännu större om de förlorar i november. En del spekulerar i att Demokratiska partiet kommer att försöka göra statskupp om inte Joe Biden vinner, något som även vänstermagasin som The Atlantic spekulerar om.

Därför vore det nog bra med ett mycket tydligt utfall från amerikanska folket.