Riksåklagaren ansåg mannen som hovrätten dömde för grova våldtäkter mot ett barn också skulle utvisas och överklagade till Högsta domstolen. Nu meddelas att HD inte kommer att pröva fallet.

Tingsrätten dömde de 46-årige mannen till 14 års fängelse och utvisning. Hovrätten sänkte straffet till 12 år och drog tillbaka utvisningsbeslutet.

Detta trots att mannen begått ett hundratal grova våldtäkter mot ett barn från det att barnet var 10 år. Övergreppen pågick under tre år. 

Trots den grova våldsbrottsligheten blir nu mannen inte utvisad, eftersom Högsta domstolen inte överprövar hovrättens sänkta straff.

Högt straffvärde borde ge utvisning

Riksåklagaren motiverade sitt överklagande med att brotten mannen begått skulle vara så pass integritetskränkande att de väger tyngre än mannens anknytning till det svenska samhället.

– Vi behöver ett prejudikat. I det här ärendet menar jag på att brotten har ett mycket högt straffvärde. Därför bör det bli en vanlig utvisning – oavsett om han har varit här i 22 år. Det är det jag vill ha prövat, säger Katarina Johansson Welin, vice riksåklagare till DN.