En 12-årig flicka på en bensinmack hamnade igår mitt i skottlinjen mellan kriminella och träffades av en förlupen kula och dog. Det blir allt vanligare att någon förbipasserande blir träffad, säger kriminolog.

Alla omständigheter är inte klarlagda kring dödsskjutningen på bensinmacken i Norsborg, därför kan man inte dra långtgående slutsatser av händelsen än. Men kriminologen Manne Gerell, forskare kring risker i samhället vid Malmö universitet, ser ett mönster i det ökande antalet skjutningar i Sverige.

Oskyldiga träffas av våldet

– Det har nog blivit vanligare att någon annan än den huvudsakliga måltavlan träffas. Samtidigt behöver det inte vara helt slumpmässigt vilka som drabbas, säger Manne Gerell till SvD och hänvisar till några fall där den som träffats har någon typ av koppling till den verkliga måltavlan.

Hur det är med den 12-åriga flickan är oklart, om hon exempelvis har släktband till någon av dem som var verklig måltavla för skotten.

Automatvapen och bomber

Skälet till att fel personer drabbas av det ökande våldet är metoderna som de kriminella gängen använder.

– Det har blivit vanligare att använda automatvapen, det har blivit vanligare att skjuta fler skott och här kan vi också nämna explosionsvåldet där flera oskyldiga blivit dödade, säger Manne Gerell.

Med den här typen av vapen är riskerna betydligt större att någon oskyldig drabbas än vid användande av exempelvis kniv eller slagträ.

Kapprustning bland kriminella

Dock har kriminella länge haft tillgång till den här typen av vapen. Men det är på senare år man börjat skjuta vilt omkring sig.

– Det som många tror har ändrats, utan att veta säkert, är att det råder en slags kapprustning, eller normförändring i den kriminella världen, säger Gerell.

– Om de andra [gängen] kommer med en Kalashnikov så kan man själv inte komma och tro att man är något om man bara har en vanlig pistol. Det är en upptrappning där man tar till fler vapen, tyngre vapen och fler skott, säger han.

Enligt Gerell så började användandet av handgranater öka år 2013 och den kraftiga ökningen av dödlig skjutvapenvåld kom år 2015 och framåt.

– Och de senaste åren har vi nu sett en stor ökning av automatvapen och explosioner och att man skjuter mer skott, säger Manne Gerell.

När våldet ökar drabbar fler oskyldiga

Trots att polisen genomfört kraftsamling mot organiserad brottslighet genom operation Rimfrost, och trots en viruspandemi som försvårat umgänge och transporter har antalet skjutningar i Sverige fortsatt att öka under 2020. Statistiken visat ett högt antal skottlossningar i år.

Likaså är antalet oskyldiga som skjutits ökat. Före flickan på bensinmacken igår, sköts en 18-årig kvinna till döds i Råcksta med automateld genom ett fönster in i lägenheten som var avsedd för hennes make. I Johannesberg sköts en 25-årig man ihjäl sedan gärningsmännen tagit fel på person. En student i Nacka träffades i ögat och blev allvarligt skadad av en förlupen kula vid skottlossning ute på gatan. Förra hösten sköts en mamma i huvudet i Malmö medan hon höll sin bebis i famnen.